Alvorlige tiltaler etter Sløvåg-ulykken

Publisert: 17. juni 2009 kl 13.48
Oppdatert: 18. juni 2009 kl 10.50

Den alvorligste tiltalen - mot tidligere styreleder i selskapet Vest-Tank - omfatter både miljøkriminalitet, økonomisk utroskap og forsikringsbedrageri. Tidligere daglig leder i selskapet er tiltalt for miljøkriminalitet, og en rådgiver innen kjemi er tiltalt for ett tilfelle av brudd på forurensningsloven, opplyser Økokrim i en pressemelding.

I tillegg er selskapet Alexela Sløvåg AS, som overtok Vest Tank AS i august 2007, ilagt en bot på 2 millioner kroner for brudd på forurensningsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven. Dette gjelder handlinger begått før eksplosjonen i mai 2007.

- Bør straffes

- Det er viktig at saken blir fulgt opp av rettsvesenet. Har de gjort noe galt, bør de absolutt straffes, og straffes ordentlig. Man skal ikke kunne driver forretning på denne måten, og slippe unna, hvis det er gjort noe galt, sier ordfører Trude Brosvik i Gulen kommune til NTB.

Hun er glad for Økokrims avgjørelse, og ser fram til å bli ferdig med denne saken.

Helseplager

Økokrim beskriver i pressemeldingen de helseplager befolkningen i Sløvåg ble utsatt for etter at to tanker med oljeslam eksploderte på Vest Tanks anlegg.

Saken fortsetter under annonsen

«Eksplosjonen førte til akutt utslipp av sot og stoffer som hydrokarboner, svoveldioksid og sulfider i form av omfattende røyk fra brannen. Utslippet medførte blant annet kraftige betennelsesreaksjoner på slimhinner, kvalme og hodepine for personer som oppholdt seg i nærheten av bedriften», skriver Økokrim.

Om lag 200 personer i Gulen og Masfjorden kommuner har fram til i dag hatt ulike helseplager som følge av utslippet, blir det opplyst.

Trude Brosvik opplyser at en helseundersøkelse utført av Helse Bergen vil bli presentert på et folkemøte i Gulen den 29. juni.

Forsikringsbedrageri

Både den tidligere styrelederen og tidligere daglig leder er tiltalt for flere overtredelser av arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven. Den tidligere styrelederen er også tiltalt for økonomisk utroskap, ved at han i 2007 skal ha kjøpt to lagertanker via et annet selskap der han var eier, og etter Økokrims mening dermed påført Vest Tank AS en ekstrakostnad på minst 3,7 millioner kroner.

Videre er han tiltalt for forsikringsbedrageri på minst 3,7 millioner kroner i forbindelse med kjøp av to tanker etter eksplosjonen. Økokrim skriver at han overfor forsikringsselskapet skal ha opplyst at tankene kostet 8,6 millioner kroner, og fortiet at et selskap der han var eier, like før hadde kjøpt tankene for 4,3 millioner kroner.

Statens forurensningstilsyn, Arbeidstilsynet, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Norges Miljøvernforbund har inngitt anmeldelse i saken. Økokrim overtok saken fra det lokale politidistriktet i slutten av november 2007.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen