Alternativt milliardkonsern

Publisert: 29. juli 2002 kl 13.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

The Body Shops hovedkontor er i dag i Littlehampton i England, der det jobber 1500 ansatte. Her tenkes det ut nye produkter og kampanjer og materiell oversatt til 19 språk distribueres. Anita Roddick har trukket seg ut av ledelsen, men sitter igjen som hovedaksjonær.

Selskapet er notert på London-børsen, men har ikke vært noen ubetinget suksess. Selv om selskapet fortsatt tjener penger, har kursen de siste årene bare gått nedover.
NORGE
I Norge ble The Body Shop lansert i 1985. I 1994 tok den nåværende eieren, Tim Christensen over agenturet og dermed alle rettigheter i Norge. Han har organisert det under selskapet A. Christensen Engros (ACE) med hovedkontor på Eiksmarka i Oslo, og har i alt 35 butikker rundt i landet. Rundt 200 personer jobber i The Body Shop-systemet.

Vel halvparten av forretningene er eid av ACE, resten drives etter et franchise-system. Det vil si at franchiser kjøper lokaler og må ha minimum 500.000 kroner i egenkapital, samt alt utstyr som skal til. Utstyret kommer fra The Body Shop, er likt overalt og bestemmes i detalj av hovedkontoret i England. Franchiserne betaler en årlig avgift til ACE . I tillegg er de pålagt å kjøpe alle varer av ACE, som igjen kjøper dem av The Body Shop i England. Engrosprisen reguleres sentralt, men skal gi franchiser minimum 50 prosent i bruttoinntekt.

Den enkelte kan ikke bestemme utsalgspris på varene selv. Avtalen reforhandles av ACE hvert femte år og det står klart at franchiser har ansvaret for jevnlig oppussing og modernisering av lokalene. Ved eventuelt salg av lokaler har ACE førsterett på kjøp.

Franchiserne er også pålagt å være med på alle kampanjer, dvs betale for alt kampanjemateriell og bistå ved stands og konferanser. Det kan bety utgifter på 70.-80.000 kroner i året i ekstrautgifter. De står også som arbeidsgivere for de øvrige ansatte og står fritt til å avtale deres lønns-og arbeidsforhold.

Mens The Body Shops salg i England har stagnert og gått nedover, har den norske delen hatt en jevn oppgang. I 2000 var omsetningen 140 millioner kroner, seks prosent mer enn året før. Resultatet lå på vel åtte prosent i gjennomsnitt for de norske enhetene. Engrosselskapet hadde den beste utviklingen, med en omsetning på 60 millioner kroner og et driftsresultat på syv millioner kroner eller 11 prosent.

Franchisebutikkene har hatt en ujevn utvikling, butikkene i Stavanger og i Bergen gjør det svært bra, to andre har gått konkurs og en rekke sliter for å få lønnsomhet. Flere av de egeneide butikkene har gått med underskudd. De ansatte butikksjefene har alle individuelle lønninger og de vanlig butikkansatte går på laveste tarifflønn. De har ingen lokal forhandlingsrett, ingen tillitsvalgte og ingen lokale tillegg.
Formålsparagrafen - Hvorfor er The Body Shop til?
- for å arbeide utrettelig for å minske gapet mellom prinsipper og praksis, mens vi gjør lek, engasjement og omsorg til en del av dagliglivet

Saken fortsetter under annonsen

- for å kreativt balansere de økonomiske og menneskelige behovene hos våre medspillere: Ansatte, kunder, franchisetakere, leverandører og aksjonærer

- for å bidra meningsfullt til lokale, nasjonale og internasjonale samfunn vi handler med, ved å holde en standard for våre metoder som sikrer omsorg, ærlighet, rettferdighet og respekt

- for å tilegne vår virksomhet til kampen for sosial og miljømessig forandring

- for iherdig å sikre at virksomheten vår er økologisk forsvarlig og møter dagens krav uten å sette fremtiden på spill

- for å kjempe lidenskapelig for beskyttelse av miljøet og menneskerettigheter, og mot testing på dyr i kosmetikkindustrien.