Alle de store oljeselskapene skuffer - og det med en oljepris på $ 100 fatet

Publisert: 12. august 2013 kl 09.43
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Det er ikke bare Statoil som vurderer kostnadskutt i oljebransjen for tiden. ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP og Total rapporterte alle om dårligere resultater enn andre kvartal i 2012. I økende omfang selger investorene seg ut av de største oljeselskapene og setter pengene sine på oljemygger i skifergassindustrien, ifølge FT

Skiftet kommer etter at de store oljeselskapene har investert enorme summer på jakt etter nye brønner. Høyere investeringer til tross, investorene er ikke overbevist om at investerinene vil gi høyere inntjening i fremtiden. Så langt i år har selskapenes børsverdi ligger flatt, mens flere av de mindre selskapene har gitt avkastning på over 30 prosent. Sammenlignet med indeksen som følger markedsverdien av de 500 største selskapene i verden, S&P 500, ser det ikke bedre ut for gigantene - indeksen har økt 15 prosent mer det siste året enn oljeselskapene.

I tillegg til letekostnadene har selskapsspesifikke årsaker også påvirket resultatene. Flere av selskapene ble utsatt for sabotasje i Nigeria, BP måtte tåle en høyere skattesats, og de amerikanske selskapene Exxon og Chevron fikk uforutsette problemer på raffineriene sine. 

Enkelte analytikere tror likevel investeringene vil gi høyere avkastning i fremtiden. 

"Det underliggende potensialet er bedre enn kvartalsresultatene skulle tilsi", sier Norman Valentine i oljeanalyseselskapet Wood Mackenzie til Financial Times.   

 

Saken fortsetter under annonsen