Aldri mer restaurantkonge
Ole Bjørn Finckenhagen er en kjent skikkelse i Oslos utelivsbransje, først og fremst gjennom sin tilknytning til en rekke av hovedstadens nattklubber. Siden tidlig på 90-tallet har han vært knyttet til en rekke konkurser, og han er ilagt i alt fire konkurskarantener. I fjor sommer kunne Økonomisk Rapport avsløre at mannen fortsatte virksomheten og ga blaffen i norsk lovverk. Siden da har han også vært under etterforskning av politiet.
Det var da tidligere FrP-politiker Jan Simonsen ble koplet til den lysskye virksomheten på Kulturhuset Enka av TV2 at det ble stilt spørsmålstegn ved mannen bak. Store summer forsvant, regningene hopet seg opp til tross for en enorm omsetning, og konkursen var etter hvert et faktum. Ingen ville ta ansvaret. Noe regnskap ble heller ikke funnet.
BLAKK
KUNSTSAMLER
Nå mener politiet å ha klare beviser for at Finckenhagen var mannen bak driften av Enka, selv om han ikke formelt står oppført som eier. Han knyttes også til driften av restauranten Nye Cordial i Storgata, begge steder drevet mens Finckenhagen var under karantene. Begge steder i andres navn.
Finckenhagen ble arrestert i forbindelse med en politiaksjon i hans bosted på Gjerdrum. Der tok politiet beslag i en større kunstsamling, en bil samt kontanter. En utstoppet løve til tusenvis av kroner ble også funnet.
Mannen hadde rett forut blitt slått personlig konkurs, og ifølge bostyrer for Enkaboet sier han selv at han ikke har nålen i veggen. I boet ligger det krav på til sammen 5,5 millioner kroner. Det gjelder alt fra manglende skatteinnbetaling, arbeidsgiveravgifter til husleie og ølregninger.
Finckenhagen ble varetektsfengslet sammen med sin samboer og en mann til. Mens den ene ble løslatt etter få dager på grunn av sykdom, tok ikke retten hensyn til en liknende søknad om løslatelse fra Finckenhagen.
STOR BAKMANN
- Vi har nå tatt en av de store bakmennene i Oslos restaurantverden. Politiet har så mye informasjon og et så omfattende bevismateriale at jeg kan si at Finckenhagen aldri kommer til å få drive noen restaurant igjen. Han har sittet og dratt i trådene hele tiden. Det sier seksjonsleder Torgny Isene ved Oslo-politiets økokrim-avdeling. Politiet har akkurat tatt beslag i restaurantkongens datamaskin og regner med å finne nye opplysninger som gjør at de kan utvide siktelsen.
- Tidligere etterforskning har blitt henlagt på grunn av bevisets stilling. Hva er det som gjør at politiet er så sikre nå?
- Vi har gjort et omfattende etterforskningsarbeid, alt vi har foretatt oss er nøye planlagt. Vi har satt inn store ressurser på å komme til bunns i denne saken. Vi har fått medhold i retten i alt vi har gjort, og det sier jo sitt, sier Isene. Han legger til at Økonomisk Rapport gjorde en god jobb da bladet i sommer kunne avsløre at den karantenerammede restaurantmannen var i full virksomhet.
HALLIKDØMT
En rekke personer som var involvert i driften av Kulturhuset Enka og i Nye Cordial har vært til omfattende politiavhør. Daglig leder av Enka, den hallikdømte tysk-norske bartenderen Ivar Berge, har status som mistenkt. Det var Berge som fikk den omstridte skjenkebevillingen av Oslo kommune. Berge er også venn av Jan Simonsen, og Berge har innrømmet at han og Finckenhagen tok kontakt med Simonsen for å få råd om hva de skulle gjøre for å få bevilling.
- Det er vel mye som tyder på at den bevillingen aldri skulle vært gitt?
- Ja, et eller annet sted har det skjedd en glipp, sier Isene.
Ole Bjørn Finckenhagen har vært involvert i så mange konkurser at han trolig ville tatt medalje dersom det hadde vært avviklet Norgesmesterskap. Han er gjennom årene politianmeldt av både skatte- og avgiftsmyndighetene og bostyrene en rekke ganger.
Han er anmeldt for alt fra regnskapssvindel til dokumentfalsk og innbrudd, og han har krav på seg fra konkursboene på mellom seks og syv millioner kroner. Anmeldelsene har likevel hele tiden blitt henlagt, til tross for at anmeldelsene er blitt påklaget av bobestyrer.