AIG reddes for andre gang

Publisert: 10. november 2008 kl 14.23
Oppdatert: 11. november 2008 kl 14.38

American Insurance Group, AIG, melder mandag om et tap på 24,5 milliarder dollar i tredje kvartal.
Den amerikanske sentralbanken opplyser samtidig at selskapet har fått en ny redningspakke fra myndighetene.

For andre gang

Det er andre gang i løpet av to måneder at myndighetene i USA må redde finanskjempen fra undergang.
I september fikk AIG et kriselån på 85 milliarder dollar, samt en kredittlinje på nesten 40 milliarder. I tillegg ble selskapet tilført cirka 21 milliarder dollar ved at Federal Reserve kjøpte risikable gjeldspapirer fra AIG.
I den nye krisepakken blir det opprinnelige lånet på 85 milliarder dollar redusert til 65 milliarder og renten senkes med 5,5 prosentpoeng.
Kredittlinjen på rundt 40 milliarder blir byttet ut med en garantiordning for AIGs Credit-default Swaps tilsvarende 30 milliarder dollar.
I tillegg vil det amerikanske finansdepartementet bruke 40 milliarder av krisepakken på 700 milliarder til å kjøpe aksjer i AIG, samt opprette et nytt program for å kjøpe råtne boliglånspapirer fra selskapet for over 20 milliarder.
Kollapsen i AIG kommer dermed til å koste den amerikanske staten til sammen 150 milliarder dollar.

Stanser bonusfesten

AIG har satt sinnene i kok etter at selskapet har prøvd å utbetale store summer til sine tidligere ledere og planlagt flere kostbare arrangementer etter at selskapet fikk dem første krisepakken.
Som en del av den nye pakken legger amerikanske myndigheter et tak på AIG-sjefenes gyldne fallskjermer, og fryser størrelsen på de årlige bonusene til 70 ledende AIG-ansatte.
AIGs toppsjef Edward Liddy, som overtok jobben etter at finansminister Henry Paulson sparket selskapets CEO Robert Willemstad i september, sier i en pressemelding at den nye avtalen med myndighetene etablerer en varig kapitalstruktur for selskapet, og krisepakken sender et sterkt signal om at AIG er på bedringens vei.

Saken fortsetter under annonsen