Advarer mot renteøkning

Publisert: 24. juni 2008 kl 10.08
Oppdatert: 26. juni 2008 kl 09.18

Samtlige økonomer i DNs rentepanel advarer sentralbanksjefen mot nok en renteøkning på morgendagens rentemøte. Denne gangen taler ekspertenes boliglånskundenes sak.

- Sentralbanken tar for lite hensyn til hvor viktig renta er for folk, sier professor Steinar Holden. Han får støtte av de andre tre ekspertene professor Guttorm Schjelderup, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og seniorforsker Knut Røed, i DNs rentepanel. Budskapet til Gjedrem er at han bør bli flinkere til å unngå svært høye og svært lave renter.

- Sentralbanken legger altfor liten vekt på at renta er en vanvittig viktig variabel for folk, sier Holden til Dagens Næringsliv.

I forrige uke skremte professor Ragnar Nymoen vannet av folk da han i DN spådde boligrenten opp mot 9 prosent om to og et halvt år.

Rentepanelet utelukker ikke at Nymoen får rett, fordi han har truffet godt med sine spådommer tidligere. Men en så høy rente vil skape store problemer for mange låntakere og for norsk økonomi, ifølge økonomer i rentepanelet.

Sju av ti økonomer Reuters har snakket med spår at Gjerdrem ikke rører renta i morgen. Og de fleste av ekspertene i Reuters panel mener rentetoppen omtrent er nådd, men at det kommer en renteøkning til. Hvis den ikke kommer i morgen, kommer den i august, skriver Aftenposten.

Saken fortsetter under annonsen