Advarer mot regulering av nasjonale fond

Publisert: 14. april 2008 kl 11.15
Oppdatert: 30. juli 2008 kl 11.57

I et innlegg i Financial Times skriver Kjær at verdenssamfunnet ikke bør legge begrensninger på investeringer fra de såkalte Sovereign Wealth Funds (SWF).

- Spesielle reguleringer for SWF-er ville være et skritt i feil retning, skriver Kjær, som i ti år var det norske oljefondets sjef, verdens nest største SWF.

Kjær skriver at slike regler vil hindre kapitalflyten i verdensøkonomien, nettopp i en tid da man er avhengig av denne flyten.

Han mener også at krav om en passiv eierrolle for statlige fond ikke bør etterfølges, siden dette vil forrykke balansen mellom administrasjon og eiere, og skade verdiskapingen i selskapene.

Flere europeiske land, som Tyskland, har tatt til orde for spesielle regler for investeringer fra statlige fond. Bakgrunnen er frykt for at de kan bli brukt til strategiske oppkjøp fra fremmede makter.

Kjær mener man isteden bør være opptatt av å gjøre fondene mer profesjonelle, slik at de kan fungere bedre i de finansielle markedene. Krav om mer åpenhet mener han bør rettes til alle aktører i finansmarkedene, ikke bare til de nasjonale fondene.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen