A-pressen tungt inn i Russland
A-pressen er på full fart inn i det russiske avismarkedet. For to år siden kjøpte det norske selskapet seg inn i et trykkeri i Murmansk. Gammelt utstyr ble hevet og de russerne som ble igjen ble lært opp av norske eksperter. Resultatet ble raskt snudd fra minus til pluss.
De positive erfaringene førte til flere investeringer. Nå omfatter de to trykkerier, to aviser og en avtale om rett til en fjerdedel av aksjene i Komsomolskaya Pravda, Russlands desidert største avis og tidligere Ungkommunistenes viktigste talerør.
- A-pressen var i en utviklingsfase som krevde ekspansjon. Det norske markedet er stort sett mettet, det var lite å hente og vi måtte finne nye markeder. De positive resultatene i Murmansk gjorde at vi fortsatte å se på det russiske avismarkedet, sier administrerende direktør Reidar Karlsen. Det norske konsernet var da nesten alene om å satse penger på det russiske avismarkedet.
GRÅ OG TRISTE
Etter Sovjets fall i 1992 falt mye av avis-markedet sammen, og manglende tillit til avisene førte til en katastrofal utvikling for opplagene. I dag har avisene en langt mindre betydning enn tidligere, radio og særlig fjernsyn har tatt over. De er i tillegg grå og triste, uten moderne presser og fortsatt gjerne med et parti eller en organisasjon i ryggen.
Og kronjuvelen i det sovjetiske propagandamaskineriet, kommunistpartiets Pravda, klarte ikke overgangen. I glansperioden skiltet den med et opplag på over 20 millioner eksemplarer, i dag er avisen døende.
Ungkommunistenes avis, Komsomolskaya Pravda greide imidlertid overgangen til ren kommersiell drift. I dag er den Russlands største avis, med et hverdagsopplag på 726.000 eksemplarer og et helgeopplag på 2,5 millioner. Lite er igjen av det gamle innholdet og den kan best sammenlignes med vårt eget VG.
På de to årene A-pressen har vært i Russland, har den bygget to nye avistrykkerier og kjøpte seg inn i to regionaviser. Petersburg Express som er den nest største avisen i St. Petersburg, og Nizhegorodskij Rabotsjy i Nizhny Novgorod.
- Disse avisene er regionale med et enormt potensial etter min mening, sier Karlsen. Avisen i Novgorod har bare et opplag på 10.000 eksemplarer, mens befolkningsgrunnlaget er to millioner. Avisen går med dundrende underskudd og har vært drevet på gammeldags vis. Nå er ledelsen og en del av journalistene skiftet ut, trykkingen fornyet blant annet med flere farger. Vi regner med underskudd i fortsatt to- tre år, men deretter tror vi det vil gå i pluss. Vår filosofi er at vi skal klare å utvikle avismarkedet med vår erfaring og våre kunnskaper, og vi stiller dessuten klare krav til effektivisering og resultater.
Journalister og grafisk personal har vært i Norge på kurs og norske eksperter har vært i de russiske avisene. - Vi ser jo at Russland er i en brytningstid. Etter flere kriser er økonomien på vei oppover, og folk har mer penger å bruke til aviser.
LUKRATIVT
Resultatene har til nå i stor grad vært positive for A-pressen. Begge de to nye trykkeriene har gitt fortjenester på mellom 20 og 25 prosent, altså langt bedre enn utviklingen i Norge. A-pressen planlegger å investere i ytterligere to trykkerier, en avis til samt å investere i et distribusjonssystem. Samt altså Komsomolskaya Pravda.
- Alt dette er uttrykk for en strategisk satsing, vi går sakte frem, men vi posisjonerer oss og mener at dette vil gi gode resultater, sier Karlsen.
Til nå har A-pressen investert i underkant av førti millioner. Den videre satsingen vil innebære en satsing på flere hundre millioner kroner, dersom ikke noe går galt. Det er uklart hvor store investeringene i Komsomolskaya Pravda vil bli.
Avtalen med russerne innebærer at A-pressen har halvannet år på seg før de gjør en endelig kjøpsavtale. De har inngått en slags forlovelsespakt der de norske aktørene skal bruke mye tid i avishuset i Moskva. Karlsen er valgt inn i styret i KP og skal pendle mellom Norge og Russland. Han ser for seg at det kan bli aktuelt med ytterligere oppkjøp til halvparten av aksjene i gigantavisen. Da vil A-pressen være en meget betydelig aktør i russisk avissammenheng.
- Det er ikke et tankekors at dere nå satser så hardt på en avis som mest kan sammenlignes med vårt VG?
- Vel VG er ikke noen dårlig avis. Det viktigste for oss er at det er en uavhengig avis og en avis som kan utvikles. Avisen har allerede en sterk økonomi, med solid fortjeneste. Slik det er i dag trykkes den 54 steder i Russland og sendes over til regionene via satellitt. Så fyller den enkelte på med regionalt stoff fra sitt område. Vi ser for oss et nytt trykkeri i Moskva med rotasjonspresse og flere farger.
- Hvor store investeringer vil det innebære ?
- Det er vanskelig å si nå, men det kan bli snakk om like store investeringer som i hele Norge til sammen.
- Men A-pressen er ikke akkurat preget av sterk kapital i Norge i øyeblikket. Hvor skal dere hente pengene fra? Skal dere redusere virksomheten i Norge ?
- Våre eiere er interessert i ekspansjon. Vår hovedaksjonær, det finske mediekonsernet Sanoma, er veldig interessert i å komme inn på det russiske markedet. Finner og russere har fortsatt et dårlig forhold og de klarer det ikke på egen hånd. Det er imidlertid ingen planer om å selge noe i Norge, men vi er jo selvfølgelig interessert i få med oss andre finansieringskilder på dette.
- Dere tar ikke en for stor risiko da ?
- Vi tar en risiko, men ikke større enn at vi vil klare oss. Og slik det ligger an nå, kan vi bli den største avisaktøren i hele Russland, sier Karlsen.