80 millioner til ansatte

Publisert: 24. juli 2002 kl 10.16
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Men ting kan snu seg og aksjekursen kan gå i været igjen før neste avregning i 2002. For det er mer i vente. De 2.800 ansatte i IT-selskapet EDB Business Partner og datterselskapene har landets mest omfattende opsjonsordning. Til forskjell fra det som har vært vanlig når aksjeopsjoner deles ut, er det ikke direktørsjiktet i selskapet som får glede av verdistigningen. Opsjonene blir tilbudt alle ansatte, unntatt toppledelsen. Og uten unntak har samtlige ansatte begjærlig grepet muligheten til å få noen ekstra kroner inn på kontoen. Prisen som de ansatte må betale for opsjonene er satt til null for at alle skal kunne være med. Hittil har det vært to avregninger. Avregningen i 2000 ga de ansatte rundt 53 millioner kroner i gevinst, mens årets avregning endte med en gevinst på i overkant av 25 millioner kroner. Hver ansatt har i gjennomsnitt fått utbetalt nærmere 30.000 kroner som resultat av salg av sine aksjeopsjoner i bedriften.

Hvis alle ansatte hadde beholdt alle aksjer de har fått gjennom ordningen, ville de ha eid 13 prosent av bedriften. Da hadde de til sammen vært nest største eier, etter Telenors 51,8 prosent.
PÅ FALLENDE KURS
Fra en kurs på 40 kroner den 3. november 1999, den dagen avtalene i den siste runden av opsjonsprogrammet for de ansatte ble undertegnet, steg aksjen bratt. På vårparten i fjor lå aksjen på mellom 165 og 190 kroner. Aksjekursen startet på 20, og var oppe i 200 på sitt høyeste. Og Økonomisk Rapport skrev i mars i fjor at medregnet tidligere runder, hadde de ansatte da 7,7 millioner utestående aksjeopsjoner. Dersom kursen hadde holdt seg på det nivået, eller høyere i de nærmeste årene, hadde de ansatte gjennom EDB Business Partner skaffet seg en gevinst på en milliard kroner. Nå er kursen nede i 75. Men neste avregning skjer ikke før våren 2002, og mye kan skje før den tid, sier optimistiske ansatte som Økonomisk Rapport har snakket med.

Konsernsjef Bjørn Trondsen sier at det er de ansatte som må fortelle hvordan de reagerer på at verdier er forsvunnet. Han får bonus av verdiøkningen på selskapets aksjer. Nettobonusen må han reinvestere i de samme aksjer. Selskapets 2.800 ansatte har selvfølgelig hjulpet Trondsen på vei til fyrstesetet.

- Jeg fatter ikke at noen fagforeninger er mot opsjoner. Det må vel være bra at de ansatte får en del av de verdiene de skaper, sier han.

Han mener at den største fordelen med opsjonsordninger er at det får de ansatte motivert til å arbeide for høyere aksjekurser.
STYRKER LOJALITETEN
Opsjonene deles ut etter følgende nøkkel: De som får minst, får 1.200 opsjoner tildelt årlig over tre år. Neste trinn får 2.100 opsjoner, og de som er på øverste trinn får 6000 opsjoner. Avgjørende for hvor mange opsjoner man blir tildelt, er hvor høy lønn man hever. Opsjonene kan utøves etter et år fra de ble tildelt - eller de kan skyves på inntil fem år er gått. Siste mulighet til å løse inn sine opsjoner, er mai 2004. Men etter april 2002, får ikke nyansatte tilbud om å delta i opsjonsprogrammet.

Opsjonsprogrammet er en strategi for å holde på hodene i en bransje hvor hodejakten er intens.

Konserndirektør Eli Giske i EDB Business Partner sier at det har vært udelt positivt med et tiltak som knytter de ansatte sterkere til selskapet.

Saken fortsetter under annonsen

- Det har vært positivt for de ansatte med et gode i tillegg til den vanlige lønnen, og det er et riktig signal overfor de ansatte å la dem få sin del av verdistigningen. Gjennom ordningen har vi også fått økt bevisstheten om at vi er et børsnotert selskap som er avhengig av kursutviklingen, sier Giske. Hun sier at de ansatte har fulgt nøye med på kursutviklingen og hvilke faktorer som driver utviklingen opp eller ned. - Fordi de ansatte nå får en del av verdistigningen, er det også kanskje lettere å identifisere seg med selskapets eiere og deres ønske om å tjene penger, sier hun.

- Hvordan reagerer de ansatte på det store kursfallet fra i fjor?

- De fleste har stor forståelse for at det er slik det foregår. Det har vært lite støy rundt kursfallet, sier Eli Giske.

Personalrådgiver Marit Falch i datterselskapet EDB 4tel er veldig positiv til opsjonsordningen, og lar seg ikke affisere for mye av kursfallet.

- Ordningen er et ekstra gode som de aller fleste har benyttet seg av. Det er blitt et bra økonomisk tilskudd til den enkelte ansatte, sier Falch. Hun tror at ordningen blant annet har bidratt til å skape lojalitet til bedriften, men hun presiserer at selskapets turnover var liten også før opsjonene kom inn i bildet.

Markedsdirektør Svein Erik Markussen i datterselskapet EDB Teamco tror at verdistigningen helt klart har stimulert folks innsats og lojalitet til firmaet de siste to årene.

- Begge avregningene har gitt god avkastning, og de ansatte har ikke gitt uttrykk for annet enn at de er veldig fornøyde med ordningen. I forhold til IT-markedet har vi gjort det bra, sier Markussen fornøyd.

Saken fortsetter under annonsen