4.000 rasende aksjonærer

Publisert: 9. juni 2010 kl 10.14
Oppdatert: 14. juni 2010 kl 10.40

Under Telenor-eide Grameenphones generalforsamling tirsdag valgte Telenor å følge den bangladeshiske teleregulatorens anbefalinger i stedet for lokale skikker.

Resultatet var at 4.000 fremmøtte aksjonærer ble rasende over å ikke bli tilbudt gaver og mat.

- Det er en fornærmelse, sier Muhammad Ismail (60) til Dagens Næringsliv. Han forlot konferansesenteret i protest allerede før generalforsamlingen startet.

- Man inviterer ikke folk uten å tilby dem noe. Det er fullstendig uhørt.

Kunne vært værre

Det var 6.000 anmeldte aksjonærer til generalforsamlingen. 4.000 av disse snudde da de skjønte at de ikke fikk noe annet enn vann mot varmen.

Styreleder i Gramenphone Sigve Brekke sier at dette var som forventet. Hadde de sagt på forhånd at det ville blitt servert mat hadde kanskje 50.000 mennesker kommet.

- Vi har 110.000 aksjonærer, og måtte være sikre på at dette ikke kom ut av kontroll. Hadde vi servert mat, ville det kommet 40.000-50.000 mennesker. Logistikkmessig ville det vært helt umulig å gi mat til så mange mennesker, sier han.

Selv om gavene som forventes er av lav verdi velger Telenor å si nei.

- Regulatøren anbefaler sterkt å ikke gi gaver, og vi følger regulatoriske bestemmelser, sier Brekke.

Telenor hadde satt opp telt, 10.000 plaststoler og kjøpt inn 30.000 liter vann før generalforsamlingen. Men forventningene til gaver og mat ligger i kulturen og har stor symbolsk effekt for et utenlandsk selskap.

- De bryter den bangladeshiske kulturen, sier Halim Chowdury til Dagens Næringsliv.

- Vi har kommet fra alle deler av landet for å være med på dette, og så gir de oss ingenting. Da bør de i det minste betale reiseutgiftene våre, mener han.

Utbyttebud

Et annet logistikkproblem for Telenor er at bare 30 prosent av aksjonærene i Grameenphone har egen bankkonto. Derfor må selskapet sende ut kurerer med sjekker og kontanter til småaksjonærene.

Telenor betaler ut 8,1 milliarder taka som tilsvarer 760 millioner kroner i totalt utbytte i Grameenphone.

Saken fortsetter under annonsen