3.000 mister jobben i SAS

Publisert: 3. februar 2009 kl 09.07
Oppdatert: 3. februar 2009 kl 22.44

SAS-konsernet må spare 2,2 milliarder norske kroner fram til 2011. Det fører til at 3.000 ansatte blir overtallige, og at ytterligere 5.600 ansatte outsources, varsler SAS-konsernet i forbindelse med at regnskapet for 2008 ble lagt fram tirsdag morgen.

I tillegg SAS ber nå sine eiere om en rettet emisjon på 5 milliarder norske kroner, for å komme ut av krisen.

Hele 4,1 milliarder kroner av tapet skriver seg fra det kriserammede datterselskapet Spanair, som SAS forrige uke solgte til en gruppe spanske investorer for 1 euro.

800 millioner

Regjeringen bidrar med 800 millioner kroner til SAS, for å sikre at rutenettet i Norge består og at så mange arbeidsplasser som mulig sikres.

- Vi har sagt ja til styret i SAS om å delta i en egenkapitalforhøyelse. Dette gjør vi fordi det vil opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser i Norge, og et godt rutenett i Norge og Skandinavia. På den måten kan vi være med på å sikre SAS som et fortsatt skandinavisk flyselskap for fremtiden, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) til NTB.

Staten har en eierandel på 14,3 prosent i SAS, og vil bidra med 800 millioner kroner. SAS-styret har på samme måte bedt den svenske og den danske staten, samt Wallenberg-stiftelsen, om å spytte inn mer kapital tilsvarende deres eierandeler.

Saken fortsetter under annonsen

Til sammen har SAS bedt sine eiere om å delta i en rettet emisjon på 5 milliarder norske kroner.

Selskapet varsler samtidig at 3.000 ansatte vil bli overtallige i konsernet, og at 5.600 ansatte vil bli outsourcet. Brustad sier hun ikke vet hvor mange av disse jobbene som vil forsvinne i Norge.

- Det er umulig for meg å svare på. Men også SAS må tilpasse seg den virkeligheten vi er i, som betyr at folk flyr mindre. Det blir nødt til å komme flere omstillinger av organisasjonen fremover, sier hun.

- Men de fleste arbeidsplassene vil fremdeles være i Norge, og konsernsjefen i Norge, Ola H. Strand, vil fremdeles sitte i konsernledelsen, sier hun.

(©NTB)