10 tiltak for færre byrder

Publisert: 27. mars 2008 kl 15.13
Oppdatert: 28. mars 2008 kl 10.10

Tiltakene er et ledd i arbeidet med å styrke den økonomiske veksten i Europa. EU har et mål om å redusere de administrative byrdene med 25 prosent innen 2012. Tiltakene består i hovedsak av tekniske endringer i eksisterende lover og regler.

Fast-track tiltak

Dette er andre trinn i den planen kommisjonen har for å nå kuttmålet i 2012 gjennom såkalte "fast-track"-tiltak. Det vil si de skal gjennomføres temmelig umiddelbart - i hvert fall i løpet av 2008. Før tiltakslisten ble utviklet, har kommisjonen benyttet den nylig opprettete gruppen "High Level Group of Independent Stakeholders on Administrative Burdens" som sparringpartnere. De, og andres, mening om de foreslåtte tiltakene har vært overveiende positive, sier kommisjonen.

Tiltakene er disse:

  1. Der hvor samme språk benyttes, bortfaller kravet til godkjente oversettelser når nye avdelinger av etablerte bedrifter etablereres i nye medlemsland. Dette skal redusere kostnadene med etableringer over medlemslandenes grenser.
  2. Små og mellomstore bedrifter skal slippe å gjennomføre deler av det samme regelverket for regnskap som store bedrifter - som for eksempel å fordele overskudd geografisk på de ulike markedene - og andre regnskapsmessige forhold.
  3. Produsenter av nytt radio- og telekommunikasjonsutstyr trenger bare å registrere produktene for medlemslandene bare en gang. Dette skal redusere de kostnadene som nå finnes ved at de ulike medlemslandene har ulike regler på dette området.
  4. Tilsvarende for legemiddelindustrien. For dem skal dette gi en betydelig innsparing i forhold til de nåværende, uensartete reglene, samt at det skal bli lettere å endre pakninger og produksjonsprosesser uten å sette pasientenes sikkerhet i fare.
  5. Antall små og mellomstore bedrifter som slipper å bruke tid på statistiske opplysninger skal økes. Det er først og fremst snakk om opplysninger om deres handel innenfor EU, med medlemslandene.
  6. De mange definisjonene for "Volatile organic compound" (Flyktige, organiske forbindelser) skal harmoniseres. Dette er stoffer som lett går over i luft - som for eksempel fra limstoffer i bygningselementer til å påvirke arbeidsmiljøet.
  7. Batterier som lovlig er i salg fra før 26. september I år, trenger ikke å bli trukket tilbake fra markedet, eller bli merket om etter denne datoen. For spesielt interesserte er det to direktiv om batterier og akkumulatorer som blir berørt her.
  8. Forenklet kontrollrutiner i forhold til modifiserte stivelser (tilsettingsstoff i matvarer, for det meste fortykningsmidler) gjennom å endre grenseverdiene til under de nivå hvor de vanligvis benyttes. Dette vil forenkle produsentenes papirarbeid.
  9. Bedriftene skal slippe å betale dobbelt for offentliggjøring av forretningsopplysninger. De opplysningene som er betalt for oppføring av i kommersielle, elektroniske registreringen skal for fremtiden være tilstrekkelig.
  10. Dette er en rent teknisk-juridisk øvelse: Å klargjøre forholdet mellom IAS-regulering 1606/2002 (om internasjonale regnskapsstandarder) og "Det syvende direktivet" (ett av to gjeldende EU-direktiv om bedriftslovgivning).


Sparer milliarder

Saken fortsetter under annonsen

Det er allerede klart at tiltakene for batterier, forretningsinformasjon og statistisk rapportering vil få betydelig virkning. Sistnevnte tiltak gjør at 190 000 færre selskaper trenger å rapportere handel innad i EU. De ti fast-track tiltakene som ble vedtatt i fjor var beregnet å ville spare 1,3 milliarder €. Av de ti er fem formelt implementert. Det er beregnet at de kuttene de representerer sparer inne 500 millioner €. Det er ventet at den siste pakken med slike tiltak blir vedtatt av Europaparlamentet og Rådet seinere i år.