Umulig å drive «hvitt»

Publisert: 28. juni 2002 kl 13.21
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Han er ikke vant til å snakke med journalister. Så vi tar det første møtet i kaféen på GlasMagasinet en formiddag, sammen med andre kaffedrikkere og karbonadespisende. Mannen har mye på hjertet.

- Det er snart ikke mulig å drive «hvitt» i restaurantbransjen her i byen lenger. Siden jeg startet for tretti år siden, har det skjedd en enorm forandring. Jeg hører stadig om folk som vil selge billige sigaretter og sprit. Og jeg spør meg selv, hvor mange sier nei til sigaretter til 20 kroner pakken eller sprit til 150?

Spør restauranteier Arne Myhre. Som har eid mer enn et titall Oslo-restauranter, deriblant Najaden og Lanternen på Bygdøy, Frascati og Kafé Engebret i sentrum. Samt flere i Drammen.

Inntil nylig drev han også restauranten Petit Bistro og puben Lille Chef på Majorstua. Nå har han en konkursbegjæring hengende over seg. Men med tre dommer i Namsretten på sin side. Han ser sliten ut.

SUSHI MED BISMAK

Petit Bistro er en av Oslos vel 1000 restauranter. Inntil nylig med bevilling i orden og med et ryddig forhold til myndighetene. Det har den ikke lenger. Nå drives den uten godkjennelse fra Arbeidstilsynet av det indiske selskapet Dilla Holding A/S og datterselskapet Jacob Bar A/S. Begge med inderen Pal Kahlon Daljinder som eier og leder.

KELNERENS VRI

Saken fortsetter under annonsen

- Vanskelighetene startet da jeg fikk hjerteinfarkt og måtte ta det med ro, sier Myhre. Han klarer likevel ikke å unngå fristelsen ved røyk nummer fire eller fem siden vi kom.

Restaurantmannen vurderte først å selge Petit Bistro, men bestemte seg i stedet for å leie ut restauranten på fremleie til en av sine tidligere kelnere, Einar Lystrup. En mann som Myhre hadde hatt et godt forhold til, og som allerede drev noe av stedet. Som gjerne tok over resten.

Legen var fornøyd, Myhre fikk hvile, og den tidligere kelneren jobbet. Selskapet Lystrup pubdrift A/S ble stiftet, ølsalget gikk så det skvatt på Lille Chef, og planer om utvikling av bistroen grodde. Mens drømmene om mer vokste.

NÅR GRISKHETEN TAR OVER

Kanskje var det griskheten som tok over. Eller en gammel drøm om å forlate kelnerstatusen og ta over noe av den posisjonen som Myhre hadde. For den tidligere kelneren hadde plutselig ikke nok med restaurantdrift på Majorstua. Han ville ha mer.

På Bygdøy var sommerrestauranten Lanternen ledig. Restauranten med lange tradisjoner for fastboende så vel som turister og badegjester. Reker og hvitvin en varm sommerkveld. Hensiktsmessig plassert rett ved anløpet til badebåten fra Aker Brygge til museene på Bygdøy.

- Ja takk, sa den tidligere kelneren. Han hadde fått blod på tann, og så for seg parallelldrift og store utvidelser.

Saken fortsetter under annonsen

Her er det muligens tilfeldighetene som spiller de involverte et puss. For Arne Myhre hadde i sin tid solgt Lanternen til en tidligere kollega i bransjen, John Østerberg, fordi han selv ville konsentrere seg om driften i Majorstuveien 34. Selv hadde Myhre kjøpt leiekontrakten til Majorstuveien med tilliggende herligheter av nettopp John Østerberg.

CLUB -7

John Østerberg er en mann som etter hvert er blitt et kjent navn i Oslo som restaurantutleier. Han har ikke vært interessert i å drive restauranter, hans interesse har vært å tjene penger på leieinntektene. Som han gjorde den gang han i sin tid leide ut restaurant Kongen rett overfor Lanternen til det som ble hovedstadens hotteste musikksted, Club-7, og som skulle vise seg både å skrive historie og bringe inn penger.

Østerberg eier også skjenkestedene Larsens, StormP og Pinnochio i Sørkedalsveien på Majorstua. På Storm P gjorde han seg nylig kjent da det danske instituttet Storm P gikk til sak mot ham fordi han hadde forandret på bilder og plakater av tegneren. Nå har han døpt om stedet til Bila Bong for sikkerhets skyld. Østerberg har også eid Cafe Sjakk Matt, Colosseum grill og Rendezvous på Sinsen. Østerberg har også utvidet virksomheten til forretningsdrift i utlandet. Sammen med dette, har inntektene fra tørste ølstruper gitt ham en anselig formue. 12,5 millioner kroner på siste ligning. Østerberg likte planene om å satse for fullt på Lanternen.

GOURMET I SÆRKLASSE

Oslo har etter hvert fått mange gourmetrestauranter. Nå skulle de få en til. Einar Lystrup hadde trappet ned virksomheten på Majorstua, blant annet ved å leie ut deler av sin egen fremleiekontrakt til det indiske selskapet Dilla Holding A/S. Han tegnet kontrakt med Østerberg om drift av Lanternen og satte i gang et større apparat.

Lanternen ble gjort fullstendig om, en stor stab ble ansatt, og lista lagt høyt. Bygdøy-restauranten skulle ikke lenger bare være vin og reker, den skulle bli en ny feinsmeckerrestaurant.

Saken fortsetter under annonsen

Men mens drømmene vokste og ombyggingen på Bygdøy antok millionbeløp, smuldret cash-flowen. Plutselig var det ikke nok penger til å betale både oppussing på Lanternen, lønn til de ansatte og leie til Myhre for Petit Bistro. Lystrup fikk store likviditetsproblemer, og Myhre satt nesten uten inntekter.

- Før han gikk i gang på Lanternen, ba jeg ham innstendig om å tenke seg om. Min erfaring i bransjen sa meg at dette ikke gikk. Det er blitt så tøft å drive restaurant i Oslo at du skal tenke deg om mange ganger før du investerer i noe. Det er i øyeblikket en overetablering som ikke ligner noe. Konkurransen om kundene er deretter.

For Myhre var krisen et faktum. Tiden som bedagelig rekonvalesent var med ett over. Torsdag 17. april 2001 ble for ham den store D-dagen. Da hadde han ventet siden den første i måneden på penger som ikke kom inn. Nå krevde han dem.

Ekstra ille var det fordi Myhre selv hadde penger utestående til kontraktseier Østerberg for leiekontrakten på Majorstua. Penger han selv hadde betalt avdrag på og som fremleier Lystrup skulle fortsette å betale. Det gjorde han ikke, og Myhre ble sittende i saksa. Herr Østerberg varslet straks at han ville kreve Myhre konkurs. Også gårdeier begynte å murre. Heller ikke dit kom det noen leieinntekter.

Myhre begynte å bli desperat, han så at det rant penger inn i kassa både på Majorstua og etter hvert på Bygdøy. Han har tidligere tatt et factoringpant i selskapet Lystrup pubdrift A/S for å sikre seg dersom noe uforutsett skulle skje, og engasjerer advokat for å drive inn pengene.

I starten gikk det bra, Lystrups innkomne penger går inn til restauranteier Myhre. Men så er det stopp. Lystrup har også engasjert advokat, som legger forholdene best mulig til rette for at det ikke skal bli noe mer penger å hente. Sommeren går.

HYLLESELSKAP

Saken fortsetter under annonsen

Det kan kalles eleganse fra advokatstanden, det som nå skjer, eller det kan selvfølgelig kalles en tilfeldig glipp. Vi dømmer ingen her. Men da Arne Myhre og hans advokat plutselig merket at inntekter fra Lanternen ikke lenger tilfløt Myhres lommebok, startet de sine undersøkelser. Og observerte følgende. Lanternen kro og restaurant var ikke lenger registrert på Lystrup Pubdrift, men på foretaket Lanternen restaurant og bar, med firmaet Fashion Group Holding A/S bak. Vel å merke ifølge opplysninger fra kortselskapet VISA, som har vært blant dem som til nå hadde sendt pengene som kommer inn fra Lanternen til Myhre.

Full stopp, med andre ord. Pengestrømmen fra det ene selskapet er flyttet over i et annet med et pennestrøk nærmest. Hva slags selskap er så dette Fashion Group Holding A/S? Jo, det er stiftet i Fredrikstad et års tid tidligere, har ikke hatt noen omsetning til nå, og skal drive med investeringer. I styret sitter hvem? Der sitter to av advokatene i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, selskapet som er advokater for Lystrup. Styreleder er Einar Lystrups advokat, Ove-Martin Granlund. Varamedlem er Thor Ask Terkelsen.

- Det betyr jo at det er rene cowboyadvokatene, hvordan er det mulig å operere på den måten? spør en oppgitt Myhre. Han føler nå at han ikke har noe annet å gjøre enn å gå til rettsapparatet for å få pengene sine.

Vi skyter her inn at Fashion Group Holding A/S ikke på noe tidspunkt er registrert hos Næringsetaten i Oslo.

TRUSLER

Arne Myhre får nå trusler fra en svært presset restaurantmann fra Bygdøy. Også hans kone engasjerer seg. Blant annet ved telefoner hjem til Myhre og til Myhres telefonsvarer. Vi siterer;

«Nå er jeg drit lei av kjeltringer som stjeler…. Arne Myhre du er en jævlig kjeltring. Nå er det slutt på leken…»

Saken fortsetter under annonsen

Saken ble politianmeldt som trusler og ærekrenkelser. Politiets respons var at saken ble henlagt fordi allmenne hensyn ikke krever påtale mot anmeldte. Men henleggelsen kan påklages.

VARSELLAMPER

På Lanternen aner de ansatte at noe er galt. I første omgang har alt sett rosenrødt ut; gjestene har strømmet til, restauranten går så det griner. Suksessen er rett rundt hjørnet. Omsetningen på en kveld er oppe i over 60.000 kroner. Men noe er likevel riv ruskende galt.

- Vi skjønte det da folk som kom med varer hit begynte å forlange kontant betaling. For ikke å snakke om da lønna vår ikke kom.

Sier en av Lystrups tidligere ansatte på Lanternen til Økonomisk Rapport. Vel å merke tidligere. For det endte med at alle de ansatte ut på høsten sa opp og gikk. Fremdeles utestående penger gjør at mannen vi treffer ikke vil si navnet sitt.

FIKK INGEN FRIDAGER

Selv jobbet han vettet av seg for knapper og glansbilder og fordi han ble lovet gull og grønne skoger på et sted som skulle bli byens beste. Mannen forteller at han ikke hadde en eneste dag fri hele sommeren og at han jobbet opptil 350 timer på en måned. Gulroten var studietur til restauranter i Frankrike, og en solid julebonus.

Det ble ikke noe av noen av delene. I stedet ble det en kamp for i det hele tatt å få ut noe penger til lønn. For nå var det den tidligere kelneren som var kjørt.

- Det var ikke noe annet å gjøre enn å gå. Vi har ennå ikke fått noen årsoppgaver eller lønnsslipper, og jeg er inderlig redd for at arbeidsgiveren vår ikke har betalt inn arbeidsgiveravgift og skattetrekk, sier mannen.

DØMT

For Myhre ble høsten timelange advokatmøter og møte med rettsapparatet. Saken ble behandlet i Namsretten og dommen var klinkende klar; Einar Lystrup må punge ut. Det er bare det at det gjør han ikke.

Myhre og hans advokat går på nytt til Namsretten. Han får igjen medhold, og Einar Lystrup ilegges dagbøter til staten på 5.000 kroner. Sånt blir det fort penger av. 300.000 kroner til nå, uten at noe er betalt.

Det er bare det at det ikke skjer noe nå heller. Statens krav ignoreres glatt, og inn til Myhres konto kommer det ingenting. Myhre går på nytt til retten. I stedet for restaurantdrift, er det juridiske finesser som er blitt hans hverdag.

For tredje gang dømmes Lystrup til å betale det han skylder. Retten ber om inndrivelse av aktiva og det varsles om tvangsoppløsning av selskapet. Det er desembermørkt i Oslo og slaps på Majorstua. Det er en drøy uke til jul.

Så skjer det at også kran nummer to er skrudd igjen. For da Namsmannen kommer for å ta pant i lokalene på Majorstua og å kaste ut Lystrup, så er det ikke lenger noen Lystrup Pubdrift eller Lystrup der. Verken i restaurant eller i bar. For hele driften er overdratt til selskapet Jacob Bar A/S, eller Dilla Holding A/S.

- Advokatene sto og lo oss rett opp i ansiktet, sier Myhre. Og legger til at det asiatiske selskapet ikke betaler noen leie for stedet, ifølge mannen som har fremleiet til dem og som ikke får noen leieinntekter.

Mens Namsmannen ble overrasket, er også andre det. For hos Arbeidstilsynet har de ikke fått noen melding om at nye har overtatt.

- Vi har flere selskapsnavn på denne adressen, og ingen melding. Jeg har dermed ingen mulighet til å si om de driver lovlig, sier inspektør Øyvind Herness i Arbeidstilsynet. Han har verken fått beskjed om overdragelse eller drift og har ingen godkjennelse av de avtaler arbeidsmiljøloven krever. Selskapet risikerer nå å bli politianmeldt.

CATCH 22

Sigarettene til Myhre er snart bare aske og røyk i GlasMagasinets formiddagslokale. Vi sitter sammen med en mann som sier han har mistet enhver illusjon om rettssystem og myndigheter.

- Jeg har fått rettsapparatet med meg, likevel opplever jeg at dommer ikke følges opp. Jeg erfarer også at cowboyadvokater hjelper dømte til å komme seg unna og jeg opplever at restauranter drives uten at papirene er i orden. Hva er dette for noe? Nå må myndighetene på banen, det kan da ikke være meningen at slike tilstander skal få utvikle seg her i byen?

TRISTESSE PÅ BYGDØY

På Bygdøy sitter en mann med pengesorger; det er tidligere kelner Einar Lystrup. På vårt spørsmål om hvilket selskap Lanternen virkelig er registrert på, svarer han Lystrup Pubdrift A/S.

- Men den skal straks skifte navn og eier de nærmeste dagene.

- Men det var også registrert på Fashion Holding en stund. Hva slags selskap er det?

Mannen nøler:

- Jeg ble jo lurt opp i stry. Det var advokatene mine, Steenstrup og Stordrange, som fant ut at vi kunne opprette et nytt selskap, slik at vi slapp å betale inn mer til dette pantet.

- Hva slags selskap skal det bli nå?

- Det vet jeg ikke, jeg skal ut av det hele, jeg og Lystrup Pubdrift er konkurs. Nå forhandler gårdeieren om å selge hele restauranten til Petter Sundt.

- Tidligere ansatte klager på at de ikke fikk lønn og at de heller ikke har fått årsoppgaver og nødvendige papirer. Stemmer det?

- De har fått det nå. Jeg holder på nå.

- Det sies også at du hadde hjelp fra to menn fra Latvia som blant annet bodde i kiosken utenfor hos deg. Stemmer det?

- Jeg kan vel ikke vite hvor alle de ansatte bor.

- Du ignorerer dommer fra namsretten. Kommentar?

- Jeg er lurt trill rundt av Arne Myhre. Retten har ikke sett helheten i denne saken. Dessuten er jeg konk. Jeg har pantsatt alt jeg har. Jeg er glad hvis jeg får en kelnerjobb igjen på Lanternen i sommer, sier den tidligere kelneren.

Eieren av Lanternen, John Østerberg bekrefter at han har forhandlet med skipsreder Petter Sundt om å kjøpe Lanternen, og at den nå er solgt til ham. Han kan også bekrefte at han har begjært Arne Myhre konkurs, og at han ikke akter å trekke den før han får pengene sine.

HVA ER ARBEIDSTILSYNET?

I Majorstuveien 34 går serveringen sin gang. Men da vi ringer og ber om en kommentar fra nåværende driver, Pal Kahlon Daljinder, om hvorfor de ikke har meldt fra til Arbeidstilsynet, så sier han først; - Arbeidstilsynet, hva er det de skal vite. Vi har meldt fra til trygdekontoret.

Og når vi spør om det stemmer at de ikke betaler husleie, så ber inderen oss svært kort oss om å ringe hans advokat. Steenstrup og Stordrange. Morna!