Store forretningsmuligheter i klimakampen

Publisert: 7. april 2008 kl 13.17
Oppdatert: 30. juli 2008 kl 12.04

Bare 13 prosent av bedriftene svarer at klimautfordringen ikke er viktig i deres strategiplanlegging.

Det viser en ny undersøkelse som ukebrevet og tenketanken Mandag Morgen har utført i samarbeid med Miljøverndepartementet.

Fornøyd Solheim

90 prosent av dem som ble spurt, mener at næringslivet i Norden har spesielt gode forutsetninger for å bli ledende på klimavennlige løsninger og teknologi for verdensmarkedet.

- Dette er en offensiv holdning. Det støtter mitt ønske om at Norge skal bidra sterkt til utvikling av ny, miljøvennlig teknologi, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Han peker på at teknologi som blir utviklet her også kan bli brukt i land som India og Kina, hvor utslippene øker kraftig.

Ser store gevinster

Saken fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser en klar holdningsendring blant norske bedrifter, mener Terje Osmundsen, daglig leder for Mandag Morgen. Mange har nå innsett hvilket markedspotensial det ligger i klimavennlige løsninger.

- Bare innen miljø- og energiteknologi anslår OECD et marked på 6.000 milliarder kroner innen 2010. Norske bedrifter kan oppnå gevinster både for klimaet og for virksomheten ved å satse på dette, sier Osmundsen.

Få har klimastrategi

Selv om det store flertallet av norske bedrifter ser behov for en ambisiøs klimapolitikk, har forholdsvis få vedtatt egne strategier for å få ned utslipp. Bare 18 prosent av bedriftene har vedtatt en klimastrategi med mål om utslippskutt.

De største bedriftene er kommet lengst i arbeidet. I bedrifter med mer enn 500 ansatte har 44 prosent en klimastrategi.

De vanligste tiltakene er mer effektiv utnyttelse av energi, mer miljøvennlig brensel og transport med lavere utslipp. De viktigste drivkreftene er bedriftenes omdømme blant kunder samt krav fra myndighetene. (©NTB)