Staten er naiv og uproff eier

Publisert: 16. april 2009 kl 07.40
Oppdatert: 17. april 2009 kl 08.03

Hermansen mener staten forvalter sitt eierskap i næringslivet på en naiv og uprofesjonell måte og maner til oppvask på Aps landsmøte til helgen.

- Dette er en viktig utfordring for en regjering med Ap og dagens farge, sier Hermansen til Dagsavisen.

Hermansen mener staten er kommet svært dårlig ut av striden med Kjell Inge Røkkes Aker.

Etterspill

- Staten har ikke vært seg bevisst at man her sto overfor særdeles profesjonelle aktører med en historie bak seg gjennom mange år som burde mane til ettertanke, sier han.

Det faktum at samme aktør opptrådte på både kjøper- og selgersiden i denne saken, burde utløst ekstra årvåkenhet, mener han.

- Det burde man ha forventet av Røkke og Aker. Men det burde også ha blinket varsellamper hos dem som forvalter statens eierinteresser. Når det ikke gjorde det umiddelbart, viser det svakheten ved måten man har organisert eierskapet på, sier Hermansen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener håndteringen av Aker-saken bør få et politisk etterspill på Aps landsmøte.

- Et parti som ønsker at staten skal spille en aktiv rolle i næringslivet, må ta konsekvensen av hva det krever av kompetanse og organisasjon for å unngå at staten blamerer seg og blir diskreditert som eier, sier han.

Nyorganisering

Den tidligere Telenor-toppen mener Aker-striden viser hvor krevende det er for staten å følge opp egne investeringer.

- Den viser at et departement ikke er en hensiktsmessig organisasjon for å forvalte tunge, operative eierskap. Staten bør overveie å organisere eierskapet på en mer profesjonell måte og med en tyngre kompetanse og kanskje en annen kultur enn det et departement representerer, sier han.

Hermansen mener man bør samle eierskapet i ett eller to profesjonelle holdingselskaper med de nødvendige fullmakter til å forvalte eierskapet og med overordnet styring fra departementet.

- Det vil skape en viss avstand til den løpende politiske prosess, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

- Problemet er at i dagens situasjon står enhver næringsminister med ett bein i det politiske system og ett bein i næringslivet, og det er en veldig vanskelig måte å stå på.

(©NTB)