Staten bør overta bankene

Publisert: 7. februar 2009 kl 09.54
Oppdatert: 10. februar 2009 kl 07.51

Regjeringen legger søndag fram sin bank- og kredittpakke, og Langeland håper finansminister Kristin Halvorsen vil benytte muligheten til å gjøre radikale endringer i norsk banknæring.

- Jeg er fornøyd med grepene Kristin Halvorsen tok for å sette grådige banksjefer på plass. Men nå er det ikke nok med avgrensede redningsaksjoner for banker og næringsliv. Jeg regner med at regjeringen vil gripe sjansen til å ta strukturelle grep for større samfunnsmakt over finansinstitusjonene, for å avgrense spillerommet for spekulasjonsøkonomien, sier Langeland til Klassekampen.

Han oppfordrer Regjeringen til å styrke det offentlige eierskapet i flere sentrale finansinstitusjoner. I tillegg mener han det må treffes tiltak mot skatteparadiser, og legges begrensninger på lederlønninger i visse selskaper.

Også samfunnsøkonom Rune Skarstein ved NTNU mener staten bør få mer makt over bankene.

- Bankdriften må bringes tilbake til utlån for produktiv virksomhet, i stedet for spekulasjon og maksimering av verdier for aksjonærene. Når staten må inn i stor stil for å sette bankene i stand til å gjøre det de skal, må det få konsekvenser for eierskap og styring av bankene, sier Skarstein til Klassekampen.

Han mener det var riktig av myndighetene å nasjonalisert flere av de største bankene etter krisen tidlig på 1990-tallet. Derimot var det ifølge Skarstein en tabbe av staten å trekke seg ut i årene som fulgte, slik at bankene igjen kom på private hender. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen