Solnedgangsstrategi

Publisert: 21. september 2009 kl 11.47
Oppdatert: 21. september 2009 kl 11.53

«Den første gruppa består av sparebanker og noen få andre institusjoner som henvender seg utelukkende til det norske markedet. Disse fungerer i dag svært godt og vil trolig fortsette å gjøre det så lenge nordmenns finan­ser forblir solide. Men de har ingen andre vekstmuligheter.

Den andre gruppa består av selskaper som DnB NOR og Storebrand, som gjør mye for å orientere seg internasjonalt, men ikke alltid like vellykket.

Den tredje gruppa består av filialer og datterselskaper av utenlandske finansforetak. De ligger klart i forkant når det gjelder internasjonalisering. Handelsbanken hører til denne gruppa. Vi har i svært lang tid hatt kontorer i New York, London , Singapore og Hong Kong. Vi har også hatt representasjonskontor i Beijing og Taipei. I senere år har vi utvidet dette til regulær filial i Shanghai. Vi har også filialer i Moskva, St. Petersburg og flere byer i Polen og Vest-Europa, samt representasjonskontor i Mumbai. Vi mener vi ligger langt framme, men i den nevnte gruppa møter vi skarp konkurranse, også når det gjelder internasjonalisering.

Jeg tror ikke det er så mye spørsmål om å henge etter, som hvilken nisje en velger å operere i. Det vil lenge være mange penger å tjene på å bare betjene nordmenn i Norge. Dette kan også være en klok strategi for å holde risikoen nede. Men en må være klar over at det er en slags 'solnedgangsstrategi'. I noen grad er dette også et spørsmål om lover og reguleringer, som binder de mange sparebankene til lokale markeder.»

Rådgiver og pressetalsmann, Roald Stigum Olsen, Vesta: «Mitt inntrykk er at norsk skadeforsikring er langt fremme, og undersøkelser har vist at bransjen i Norge driver langt mer effektivt enn tilsvarende i Europa.»

«Selvsagt er og skal bransjen være i utvikling».

Saken fortsetter under annonsen