Sikkerheten i Avinor var truet

Publisert: 20. oktober 2008 kl 08.10
Oppdatert: 20. oktober 2008 kl 10.09
Doktoravhandlingen fra NHH er skrevet av tidligere jagerflyger Eric Arne Lofquist. De siste fire årene har han analysert konsekvensene for sikkerheten av innsparingsprogrammet Take-Off-05 i Avinor, skriver Aftenposten.

Konklusjonen er at det dårlige samarbeidsklimaet som oppstod organisasjonen kunne blitt en fare for sikkerheten.

Spareprosjektet Take Off-05 skulle bedre Avinors resultater med 400 millioner kroner. I prosessen kvittet organisasjonen seg med flere hundre ansatte.
Saken fortsetter under annonsen


Konflikten nådde for alvor ut 27. September 2004, da det ble klart at Avinor ville legge ned kontrollsentralen på Røyken. Flytrafikken i Norge ble lammet i nesten to dager.

- Endringene som ble foreslått i Avinor, førte til at sikkerhetsmarginene ble redusert, fordi den individuelle oppfatningen av sikkerhet ble redusert. Når ansatte opplever at ansatte i organisasjonen ikke føler den samme forpliktelsen som tidligere, har d et en sterk påvirkning både på tanker og adferd, sier Lofquist til Aftenposten.
Saken fortsetter under annonsen

Han understreker at situasjonen aldri var farlig, men spør hvor lenge dette ville vare når sikkerhetsmarginene ble redusert.

Avhandlingen presenteres i siste utgave av NHH Bullentin.

Saken fortsetter under annonsen
Avinor-direktør Sverre Quale mener organisasjonen har lært av prosessen.

- At mange ansatte mente sikkerheten ble svekket som følge av omstillingen og nedbemanningen, kom ikke som noen overraskelse. Det som er nytt, er at Lofquist gjennom avhandlingen mener å kunne dokumentere at sikkerheten faktisk ble svekket i denne perioden, sier Quale til Aftenposten.


Saken fortsetter under annonsen