SAS bør privatiseres

Publisert: 15. desember 2008 kl 11.09
Oppdatert: 16. desember 2008 kl 10.57

Ledelsen i det det nordiske flyselskapet SAS skal onsdag ha møte hvor tre alternative planer for virksomheten skal diskuteres.
Salg eller slanking er to alternativer. Et tredje alternativ kan være å erstatte dagens SAS med et nytt lavprisselskap, skriver Dagens Næringsliv.

Varsler kutt

Selskabet vil muligvis annonsere ytterligere sparetiltak på 3 milliarder norske kroner. Minst 2 milliarder er relatert til personaleutgifter, skriver Finansavisen.
- Det er et styremøte i SAS før jul og uansett hvilken løsning vi faller ned på, så forutsetter det at vi kommer i mål med de forhandlingene som nå pågår med fagforeningene, sier investorkontakt Sture Stølen i SAS til DN.
Ifølge Stølen pågår det nå intense forhandlinger med representanter for de ansattes fagforeninger om de ansattes arbeids- og lønnsvilkår.

Forhandler med Lufthansa

Tyske medier meldte i helgen at fusjonssamtalene mellom SAS og Lufthansa er gjenopptatt.
Verken SAS eller Lufthansa ønsker å kommentere opplysningene i Suddeutsche- Zeitung.
- Vi har hør om rykten, men vi kommenterer ikke spekulasjoner i markedet, sier Claudia Lange som er talskvinne for Lufthansa overfor di.se.

- Bør privatiseres

Administrerende direktør og flyanalytiker Anders Lidman hos Aeropol mener at SAS, som er delvis eid av de nordiske statene, bør privatiseres før selskapet eventuelt selges.
- Det er uhørt vanskelig å selge SAS i den tilstanden selskapet er i nå, sier han til di.se.
- Det vil være lettere å selge selskapet som en privat virksomhet, understreker Lidman.
Flyanalytikeren mener også at SAS ved en eventuel avtale bør holde seg innenfor den alliansen de allerede er en del av - "Staralliansen".
- Lufthansa er den store ideelle partneren å forhandle med, men sannsynligvis trenger SAS å rydde på eget bord først, sier Lidman.

Saken fortsetter under annonsen

Tar av på rykter

På de nordiske børsene tar SAS-aksjen av mandag etter nye spekulasjoner omkring selskapet.
På Oslo Børs er SAS Norge opp over 10 prosent.
På Stockholmsbørsen er SAS Sverige også opp over 10 prosent.
Mens i København er flyselskapets aksjer opp nesten 12 prosent.