Saab og Volvo bør fusjonere

Publisert: 10. desember 2008 kl 13.46
Oppdatert: 11. desember 2008 kl 12.36

En slik fusjon må til for å sikre at svensk bilindustri overlever, skriver de to fagforeningslederne Magnus Sundemo og Håkan Danielsson i et debattinnlegg i Svenska Dagbladet.

De to lederne foreslår en felles utviklingsorganisasjon for hele den svenske bilindustrien, som, i likhet med sine store utenlandske eiere, General Motors og Ford, sliter tungt.

- Framtidige eiere må rette søkelyset mot en løsning der industriell kompetanse og kapital blir generert i Norden, mener bilingeniørenes tillitsvalgte.

Fare for nedleggelse

De amerikanske bilgigantene er på konkursens rand, søker offentlig støtte i den amerikanske Kongressen og vurderer å nedlegge eller selge de to svenske divisjonene som et bidrag til å komme seg ut av krisen.

Tirsdag skrev en kinesisk avis at en bilprodusenten Changan i Kina vurderer å kjøpe Volvo, og onsdag skrev Hindustan Times at den indiske varebilprodusenten Mahindra & Mahindra også snuser på Volvo.

Ingeniørene skriver at god ingeniørkunst i Sverige opp gjennom årene la grunnlaget for ny teknikk og nye modellprogrammer for begge merkene, for eksempel turbomotoren.

Saken fortsetter under annonsen

Sikkerhet og miljø

De to peker på at årene etter at de to ble kjøpt opp av GM og Ford har vært frustrerende fordi nye ideer om avanserte løsninger er blitt stanset eller ikke tatt i bruk for å møte kravene som kundene og myndighetene stiller.

De mener at spørsmålet om hvem som skal overta og redde Volvo og Saab har vært prøvd og ikke fungerer, og at tanken om at de skal være store og sterke er utdatert.

«Volvo har i Fords eie gått fra et lønnsomt og voksende foretak til et som krymper og ikke lenger er lønnsomt. Steng av den tenkningen først som sist,» skriver de.

Utnytte litenheten

De mener at de to burde utnytte at de er små og fleksible til å komme ut av krisen.

«Vår mulighet ligger i raskt å kunne forsyne et stadig mer miljøbevisst marked i hele verden med kjøretøyer som forener sikkerhets- og miljøkrav,» skriver de.

Saken fortsetter under annonsen

Som eksempel på mulighetene viser de til erfaringene fra svensk flyindustri som åpner for å ta i bruk nye komposittmaterialer som kan gi biler med lavere vekt. Dermed kan de nøye seg med mindre motorer som har lavere utslipp. (©NTB)