Så grisete at jeg ikke finner ord

Publisert: 3. april 2009 kl 10.25
Oppdatert: 7. april 2009 kl 00.46

Han sier til Dagens Næringsliv at det er en skandale at Aker Solutions kjøper flere selskaper av Aker, som Kjell Inge Røkke eier, i en transaksjon på cirka to milliarder kroner.

Han er mangeårig analytiker i Fearnley Fonds og fulgte Aker Solutions, tidligere Aker Kværner, tett. Nå jobber han i hedgefondet Ferncliff Asset Management, hvis hovedeier er investor Øystein Stray Spetalen. Eilertsen uttaler seg aldri offentlig etter å ha sluttet som analytiker.

Eilertsen mener Aker hadde vært insolvent uten det han kaller de to redningspakkene fra Staten, aksjekjøpet ifjor, og gårsdagens salg av aksjer i fire selskaper til Aker Solutions.

- Aker hadde vært på felgen. Vi skal ikke se bort fra at Aker en gang til neste år ville ha havnet i skifteretten. Grunnen til at det ikke skjer, er at skattebetalerne har tatt regningen, sier Eilertsen, og legger til:

- Dumskap

Aker Solutions er Røkke-selskapet daværende næringsmininster Dag Terje Andersen (Ap) kjøpte staten tungt inn i.

- Jeg tror ikke Dag Terje Andersen har skjønt hvilket selskap han investerte i. Enten var det dumskap, mangel på vurderingsevne, i beste fall en gedigen feilvurdering eller rett og slett korrupsjon. Regjeringen sitter passivt og ser på at Aker bruker Aker Solutions som en søppeldunk, sier Eilertesen til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

Aker Solutions kom inn på eiersiden i Aker Oilfield Services i februar 2008 til kurs 32 per aksje. Nå selger Aker sin eierandel til 40 kroner per aksje. I mellomtiden har aksjemarkedet klappet fullstendig sammen og sammenlignbare selskaper har fått verdien redusert med så mye som 70, 80, 90 prosent.

Bare å selge

Nordea Markets nedgraderer nå Aker Solutions fra "kjøp" til "hold" samtidig som kursmålet tas ned fra 57 kroner til 45 kroner som følge av selskapets investeringer på to milliarder kroner som ble meldt torsdag.

- Det er bare å selge aksjer i Aker Solutions, min oppfatning er at Røkke bruker selskapet som en søplebøtte og jeg ser ingen grunn til å eie aksjen, sier en megler til TDN Finans.