Råkjør av KLP-ledelsen

Publisert: 22. januar 2003 kl 23.20
Oppdatert: 23. september 2009 kl 14.11

- Hvorfor er Kommuneforbundet mot et A/S?

- Den gjensidige selskapsformen KLP har i dag betyr at eventuelle overskudd kan pløyes tilbake til eierne, altså kommunene. Det er viktig fordi de selv også er brukerne. Et aksjeselskap vil bety at de samme pengene kan gå rett ut av selskapet. Dessuten har vi ved en gjensidig eierform mulighet til å påvirke pensjonsbetingelsene. Det representerer selvfølgelig en trygghet, noe samfunnsutviklingen har vist behovet for. Vi har med andre ord en helt annen kontroll enn ved en annen slags eierform.

- I dårlige år vil det vel være en fordel ikke å få pløyet tilbake kravet om mer penger.

- Det kan du si. Samtidig innebærer det en reell mulighet for at det nye selskapet kan gå konkurs. Det ville være forferdelig for folk.

- Konsernsjef Bjørn Kristoffersen sier rettighetene til de ansatte vil videreføres. Tror du ikke på det?

- Nei, det tror vi ikke på. All erfaring viser at det ikke er noen automatikk i at rettighetene og tariffavtalene overføres.

- Men gir ikke dommen i Arbeidsretten dere trygghet?

Saken fortsetter under annonsen

- Jo da.

- Er det behov for å styrke egenkapitalen slik KLP sier. Kristoffersen antyder at det er behov for minimum to milliarder kroner i løpet av tre år. Blåser de opp behovet for penger?

- Det kommer an på veivalget. Ut fra KLPs prognose om veksten, som vi er usikre på stemmer, er det behov for mer penger. De vil ha mer vekst og mer penger til å investere i aksjer. Nå ligger aksjene på bånn, nå er det svært lite gunstig å gå inn i aksjemarkedet. Vi skjønner ikke hvorfor det er blitt så nødvendig å gjøre dette umiddelbart.

- Hvordan har forvaltningen av KLPs penger vært?

- Den har vært bra. Det er jo lett å være etterpåklok med hensyn til aksjene, men KLP gjorde akkurat det alle gjorde. I 1999 gikk det så bra at eierne fikk utbytte, så raste det. Hadde ikke det skjedd så hadde det riktignok ikke vært noe behov for penger i dag.

- Dere har reagert kraftig på måten beslutningen om å gjøre om KLP til et aksjeselskap på. Hva er det som er så galt? Du sitter selv i styret.

- Det er hele tiden administrasjonen ved Bjørn Kristoffersen som har presset frem arbeidet for en omdanning, det er ikke styret eller eierne. Styret har blant annet bedt om å få utredet alternative måter å øke egenkapitalen på. I stedet bruker administrasjonen alle ressursene på å utrede A/S-formen og å vise styret alle fordelene ved det. Dette oppleves som et ensidig råkjør for å omdanne KLP. Mange opplever det som skjer som en ren overkjøring. Det som skjer er en ren latterliggjøring av eierne.

Saken fortsetter under annonsen

- Hva gjør KF for å stanse omdannelsen?

- Vi har sammen med de andre forbundene gått til KS med forslag om å utvide innbetalingsbeløpet for medlemmene fra to til tre prosent. Dette ville økt kapitalen betydelig. Vi venter nå på at KS vil ta saken videre.

- Målet med et aksjeselskap er mulighetene til å fusjonere med et annet finanskonsern. Er ikke dette en fornuftig måte å sikre mer kapital på?

- Nei, representativiteten forsvinner, det vil gjøre det umulig for oss. Skal vi sitte og kommunisere med noen i Frankrike eller Japan f eks. Det verste er muligheten for en konkurs, pensjonene kan faktisk forsvinne.! Det viktige i dagens avtale er at de er kollektive, alle skal ha samme rettigheter. Vi er redd det prinsippet vil forsvinne.

- Men dersom rettighetene er så gode er det vel ingen som vil ha KLP?

- Jo, 110 milliarder kroner er mange penger.

- Hva gjør Kommuneforbundet nå?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har tariffavtalen. Vi kan forlange at hver kommune har sin egen pensjonskasse, slik at ikke de kan forvalte hele. Forvaltningen av den enkelte kan så settes bort. Vi har ikke mulighet til å oppfordre til boikott, men vi kan be om at hver kommune forvalter pengene våre/medlemmenes. Da blir det ikke så interessant å kjøpe seg inn lenger.