Optimismen er tilbake

Publisert: 20. mai 2003 kl 13.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Men vi kan også se grunnene til at vi nå ser dette markerte stemningsskiftet når det gjelder landets økonomi, sier Hyttnes.

- Det er der vi ser det største skiftet. Meldingene har vært positive den siste tiden. Renten er lav, og det er signaler om at den skal bli stadig lavere. Samtidig begynner nå arbeidsledigheten å stabilisere seg, og vi ser at kursen på norske kroner har svekket seg noe, forklarer Hyttnes.

Indikatoren som måler tidspunktet for større anskaffelser har også steget denne gangen. At man ser disse kraftige økningene, kan tyde på at man kan forvente seg et økt forbruk i tiden fremover. Dette gjør at Hyttnes formaner om at de ansvarlige nå må få med seg signalene.

- De som styrer pengepolitikken bør ta til seg signalene fra denne målingen, se hva den kan innebære og dermed være forsiktig fremover, sier Hyttnes.

Dermed sender han et signal til sentralbanksjef Svein Gjedrem om å være forsiktig med ytterligere rentenedsettelser.

GJELDSTYNGET

Når vi bryter ned tallene, ser vi hvordan optimismen er spredd blant forskjellige befolkningsgrupper. Det går frem at kvinner og menn fortsatt er omtrent like optimistiske. Menn er bare litt gladere.

Saken fortsetter under annonsen

Vi ser også at de fra Nord-Norge og Trøndelag er mest optimistiske. De i Oslo og Akershus var mest negative ved forrige måling. Det har endret seg. De er nå på nivå med resten av landet.

Bryter vi tallene ned i alder, ser vi at det er de eldste er minst positive. Dette er nesten «som normalt». Den mest optimistiske gruppen denne ganger er de mellom 30 og 44 år.

- Denne gruppen er nok dem som sitter med den største gjeldsbelastningen, og som dermed merker mest til at renten nå er redusert, avslutter Hyttnes.