Oljen kan gi 2.000 nye arbeidsplasser i nord

Publisert: 3. mars 2009 kl 07.55
Oppdatert: 4. mars 2009 kl 08.05

Miljøbevegelsen og partiene som sier nei til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, har så langt vært på offensiven. Nå møter de motstand. En ny rapport fra KonKraft fastslår at oljeåpning gir store positive ringvirkninger for folket i vår nordlige landsdel.

- Prognosene sier at norsk petroleumsproduksjon vil falle markant i løpet av det neste tiåret. Tilgang til nye leteområder vil videreføre statlige inntekter til beste for fellesskapet og opprettholde sysselsettingen, sier administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening (OLF).

Arbeidsplasser

Sammen med Norsk Industri, Rederiforbundet og LO, utgjør OLF det såkalte KonKraft, en sammenslutning som jobber for å styrke konkurransekraften til norsk oljeindustri. Ifølge rapporten som presenteres tirsdag, vil olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen gi mellom 1.000 og 2.000 nye arbeidsplasser lokalt og regionalt når ringvirkninger inkluderes. Beregningene tar utgangspunkt i to store, tre mellomstore og noen mindre funn, med forutsetninger om ressurser på om lag 2 milliarder fat oljeekvivalenter.

- Oljeindustriens nærvær vil også få positive konsekvenser for reiseliv, befolkningsutvikling og oljevernberedskap, mener Vold.

I KonKraft-rapporten rangeres hvilke fem områder som regnes for å være de mest lovende på nordnorsk sokkel. På topp står Ribbanbassenget og Utrøsthøgda i Nordland VI-blokken, fulgt av den midtre/nordlige del av Nordland VII. Fjerde mest interessant regnes den sørlige del av Nordland VII for å være, mens Troms II havner på femteplass.

- Eggakanten, kystnært Helgeland og kystnært Barentshav vurderes ikke å være like interessante, framgår det av rapporten.

Saken fortsetter under annonsen

- Ingen miljøtrussel

Rapporten fastslår at oljeleting i nord ikke er noen trussel mot fisk og miljø og hevder miljødebatten er preget av «omtrentlig og uriktig omgang med begreper».

- Det er helt sentralt at debatten om videreutvikling av velferdsstaten Norge bygger på korrekt og fullstendig informasjon, sier OLF-direktør Per Terje Vold.

Ifølge KonKraft er havbunnsutbygginger med ilandføring et godt alternativ i området. Slike løsninger er mulige å tråle over og vil dermed ikke påvirke fisket, anføres det.

- Det blir hevdet at Norge må stoppe utvinning av olje og gass som et svar på klimautfordringene. Faktum er at verden trenger mer energi for å bekjempe fattigdom og utvikle velstand, heter det i rapporten.

Faren for oljesøl etter ulykker må heller ikke overdrives, mener KonKraft.

- Selv i et verst tenkelig tilfelle er det urealistisk at mer enn en begrenset del av området vil bli eksponert for olje. Etter 40 års petroleumsdrift på norsk sokkel har heller ikke de akutte utslippene som har funnet sted, medført påviselige skader på miljøet, hevder rapporten.

Saken fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil få overlevert KonKraft-rapporten under en tilstelning tirsdag ettermiddag.

(©NTB)