Økonomisk krasjlanding i 2009

Publisert: 4. februar 2009 kl 17.10
Oppdatert: 6. februar 2009 kl 11.07

Den danske investeringsbanken Saxo Bank presenterer torsdag sine utsikter for 2009.

Sjeføkonom David Bakkegaard Karsbøl, som regnes som en av guruene i det nordiske finansmiljøet, ber investorene om å forberede seg på ytterligere illikviditet, volatilitet, usikkerhet og nedbyggelse av belåning (gearing).
- Veksten vil være negativ over alt, uansett om vi snakker om profitt, BNP, salg eller ansettelser. Selv om vi ønsker å ta feil, er det vår oppfatning at 2009 blir et Anno Horibilis, sier Karsbøl til Økonomisk Rapport.

Sorte svaner

David Karsbøl og Saxo Bank har etter hvert fått tradisjon for å komme med 10 spådommer i sin årlige rapport som av mange anses som svært usannsynlige.
Men Karsbøl har de siste årene truffet blink med en rekke av spådommene sine. I fjor spådde han blant annet et fall på over 25 prosent i den amerikanske Standard & Poor's 500 indeksen og fikk mer rett enn han selv hadde trodd.
I gjennomsnitt treffer Saxo-økonomen med fire av sine 10 "usannsynlige spådommer".
- Årsaken til at vi forsøker å forutsi såkalte "sorte svaner" er at menneskers psykologi - i hvert fall i markedet - er skjevt vridd mot optimisme, sier Karsbøl.

Dette kan skje i 2009:

Her er den danske finansguruens 10 spådommer for 2009:

• Iransk revolusjon. Den iranske økonomien er allerede under sterkt press. Vi mener prisen på landets viktigste eksportartikkel, olje, vil falle til 25 dollar fatet og kraftig erodere iransk kjøpekraft. Regjeringen vil få vanskeligheter med å skaffe til veie de mest basale ting, og det er en grense for hvor mye befolkningen vil finne seg i. Denne grensen kommer nærmere og nærmere. Derfor spår vi sosial uro og en regelrett revolusjon i Irak i 2009.

Saken fortsetter under annonsen

• Oljepris på 25 dollar. Oljeprisen vil falle i 2009 på grunn av sviktende etterspørsel som følge av den verste økonomiske nedturen siden Den Store Depresjonen. OPEC vil forsøke å senke produksjonen, men uenighet og lureri innad i organisasjonen vil de ikke lykkes med å støtte oljeprisen tilstrekkelig. Noen av de mest ustabile oljeregimene i Midt-Østen er avhengige av store oljeinntekter i sine statsbudsjetter. For å blidgjøre en stadig mer utilfredsbefolkning vil de gjøre det umulig for OPEC å stabilisere oljeprisen.

• S&P's 500 faller til 500 poeng. Den brede amerikanske aksjeindeksen vil rammes hardt i 2009. Den primære årsaken er fallende inntjening blant børsselskapene. Det er flere årsaker til den fallende inntjeningen. For det første vil ikke amerikanske forbrukere kunne øke sine låneopptak i bankene fordi de er redde for flere nedskrivninger. For det andre har finansieringsomkostningene økt dramatisk, spesielt for de mest gjeldstyngede bedriftene. Dessuten er boligmarkedet fremdeles i fritt fall og boliger kan ikke lenger brukes som sikkerhet for lån, og bedriftene er tvunget til å bremse på sine planlagte investeringer.

• Italia forlater eurosamarbeidet. Italia har en lang tradisjon for devalueringer, noe som ikke er mulig i henhold til reglene for eurosamarbeidet. Italias statsfinanser er under stort press, og flere land vil med stor sannsynlighet bryte stabilitetspakten, eller ignorere den fullstendig, i 2009. EU vil kanskje slå ned på enkeltstater som bryter reglene for eurosamarbeidet. Italia kan finne på å forlate samarbeidet helt.

• Australske dollar faller til 40 yen. Den australske økonomien er temmelig avhengig av råvaremarkedet som vi mener vil klare seg like dårlig i 2009 som i 2008 på grunn av fallende etterspørsel og den globale økonomiske kontraksjonen. Samtidig er vi positive til japanske yen på grunn av landets store overskudd på handelsbalansen og deres store oppsparing.

• Euro faller til 0,95 dollar. Men vil deretter stige til 1,30 igjen. De kommende problemene i Europa har ikke fått den oppmerksomheten de trenger. Europeiske banker er alt for gearet (belånt) og massivt eksponert mot Øst-Europa - en region som vil lide miserabelt i 2009. Samtidig indikerer den intra-europeiske rentedifferansen store spenninger innad i unionen. Amerikanske dollar er stadig den primære valutaen i pengemarkedet, og så lenge markedet lider under illikviditet og mangel på kapital vil dollarkursen stige. Når det er sagt, en bevegelse i eurokursen ned til 0,95 dollar vil trolig være en "overshooting" i forhold til de fundamentale forholdene.

• Kinesisk vekst faller til 0 prosent. Dette er så nære Kina vil komme på en resesjon i 2009. Den eksportdrevne kinesiske økonomien vil bli rammet hardt av fallende økonomisk aktivitet i USA. Videre vil en del av de råvarebaserte investeringene som er foretatt i Kina de siste fem årene komme til å bli ulønnsomme med de sterkt fallende råvareprisene. I tillegg har den kinesiske økonomien blitt massivt stimulert ved en ekspansiv pengepolitikk over mange år. Det har ført til store spekulasjoner som vil bli avslørt - og forsøkt skjult - i 2009.

• Øst-Europa dropper fastkursen overfor euro. Vi mener de øst-europeiske valutaene som søker om opptagelse i eurosamarbeidet, og helt eller delvis har bundet sine valutaer opp mot euro, vil komme under stort press i 2009. De fleste av disse landene - spesielt de baltiske - har bygget opp en stor avhengighet av utenlandsk kapital gjennom enorme underskudd på betalingsbalansen. Det gjør dem sårbare overfor volatilitet i pengemarkedet. Minst ett av disse landene vil forlate fastkurspolitikken overfor euro i 2009.

Saken fortsetter under annonsen

• Råvareindeksen faller 30 prosent. Råvaremarkedet har de siste årene utviklet seg til en enda større boble enn aksjemarkedet. Vi mener spekulasjonene har vært så store at de til og med har fått lov til å vri statistikken til å vise at etterspørselen er større enn tilbudet, og at lagrene er blitt mindre. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Det er bygget opp skjulte lagre, spesielt i industrielle metaller, og disse blir nå dumpet i markedet. Det vil føre til enda lavere priser i 2009. Vi tror Reuters/Jefferies CRB råvareindeksen vil falle 30 prosent, til 150 poeng.

• Valuta knyttes til kinesiske yuan. Kinas økonomiske og kulturelle innflytelse vokser. En tilbakevending til "old school" økonomisk teori vil lede fokuset mot langsiktig tenkning. Hvem har det produktive potensialet? Hvem er kreditor? Hvem skylder? Hvem har vekst og oppsparing? Svarene vil favorisere Kina og de asiatiske økonomiene. Vi finner det sannsynlig at de asiatiske landene i stigende grad vil orientere seg mot Kina i sin søken etter nye partnere. Denne nyorienteringen vil skje på bekostning av USA, og lede valutaregimene vekk fra dollar og over i renminbi (kinesiske yuan).

En tankeøvelse

David Karsbøl understreker at dette er mer en tankeøvelse enn en analyse.
- Vi mener ikke at det er en 50-50 prosents sjanse for at alle disse spådommene går i oppfyllelse, men at sannsynligheten for at det skjer er vesentlig høyere enn det markedet ser ut til å tro, sier Karsbøl som torsdag var i Oslo for å presentere Saxo Bank sin nye rapport "Forventninger til 2009".