NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener norske universiteter og høyskoler kun i begrenset grad leverer den kompetansen som norske bedrifter trenger.

«Nyttige» studier kan gi stipend-gevinst

Publisert: 23. november 2012 kl 09.47
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

– Virkemidlene NHO foreslår er interessante. Vi gjør dette i noen grad allerede i dag, sier Arbeiderpartiets Marianne Aasen til NTB.

Hun merker seg utspillet til NHO-sjef Kristin Skogen Lund, som mener norske universiteter og høyskoler kun i begrenset grad leverer den kompetansen som norske bedrifter trenger.

– Jeg er litt usikker på hvor godt hun treffer, for i øyeblikket er det populært å søke seg til lærer- og realfagsutdanning. Dersom det stemmer at uforholdsmessig mange velger et studieløp som arbeidslivet ikke vil ha, må vi diskutere tiltak for å motvirke dette.

Større stipend

– Vi trenger flere ingeniører og flere som kjenner språket og kulturen hos våre viktigste handelspartnere. I tillegg er behovet for helsearbeidere økende, sa NHO-sjefen til NTB tidligere denne uken.

Hun tok til orde for tettere samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene og næringslivet, en strammere organisering av høyskolesektoren og spissing av studietilbudet.

– Vi må slutte å tilby studieprogrammer som arbeidslivet ikke har behov for, poengterte Skogen Lund.

Saken fortsetter under annonsen

Konkret foreslår NHO å bruke Lånekassen strategisk, ved å gi høyere stipend til studenter som velger fag arbeidslivet etterspør og lavere stipend til dem som gjør det motsatte.

Marianne Aasen viser til at lærerstudenter med realfag allerede i dag får bedre studiefinansiering enn andre og at lærere som jobber i Nord-Norge får ettergitt deler av studielånet.

– Vi er åpne for å bruke flere slike virkemidler dersom det er behov for det. Men det er viktig å ha klart for seg at det er mange myter forbundet med norske studenter. Det er for eksempel veldig vanskelig å komme inn på master i statsvitenskap, sier hun.

Motstand

Øyvind Berdal i Norsk studentorganisasjon advarer mot å «straffe» studenter som velger studier som ikke er egnet til å vekke applaus i Næringslivets hus.

– Vi har et prinsipp om lik rett til utdanning i dette landet. Å bedre studiestøtten, spisse fagmiljøene og gjøre studiene mer attraktive er en mye bedre vei å gå, sier han.

Fremskrittspartiet slutter heller ikke opp om forslaget fra NHO.

Saken fortsetter under annonsen

– I stedet for å bruke Lånekassen strategisk, bør regjeringen sørge for mer styring. Vi må redusere kapasiteten innen enkelte utdanninger og øke studieplassene andre steder, sier Frps utdanningspolitiske talsperson Tord Lien.

Han ønsker en fullstendig renovasjon av høyskolesektoren, der antallet institusjoner reduseres. Studiene må også spisses, mener han.

– Færre institusjoner vil automatisk føre til en opprydding i antallet fag. Jeg er selv historiker og vil ikke snakke ned verdien av enkelte studium, men det er dessverre en god del som utdanner seg til arbeidsledighet i dette landet. Andre opplever at studiet er lite relevant for jobben man ender opp med, sier han.

Marianne Aasen mener Frp langt på vei slår inn åpne dører, og viser til at regjeringen allerede i dag øremerker studieplasser innen ingeniør- og realfag, sykepleier- og lærerutdanning. (©NTB)