Ny storhetstid for e-posten

Publisert: 29. oktober 2003 kl 10.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norske bedrifter sender for tiden 110 millioner e-post seg imellom hver uke. Antallet dobles hvert år. Telenor-direktøren fortalte et lydhørt publikum på Reiselivsdagene som ble arrangert av HSMAI at vi er inne i en trend der fase én er at vi vil ta i bruk e-post til samhandling i sanntid, og hvor lyd og bilde er integrert i e-posten.

Tømmer ser for seg e-posten som kjernen i et kommunikasjonssystem der faks, SMS, mobilsvar, telekonferanser og kontaktfunksjoner går gjennom ett og samme grensesnitt, web-en, og her vil de være integrert mot andre kommunikasjonskanaler. Man skal kunne prate og sende SMS og faks fra samme sted. Dette betyr at vi må kunne håndtere e-posten uavhengig av hvilken terminal vi opererer fra.

TRÅDLØST

Tømmer er videre overbevist om at mobilitet vil bli enda viktigere enn i dag. Derfor kommer PC-ene våre til å bli tilpasset slik at vi nesten «hvor som helst» kan kople dem opp for å delta på møter eller kommunisere med andre. Dette er fase to i den kommunikasjonstrenden Tømmer mener kommer.

Trådløse tilkoplingsformer har allerede kommet. 90 prosent av Manhattan er trådløs. Det betyr at man bare kan finne frem PC-en og sette i gang og kommunisere. I Norge vil området rundt bensinstasjoner, flyplasser og kafeer være slik «trådløse soner». Det samme vil de tusen hjem. I tillegg vil mobilnettet alltid «finne deg». Du vil alltid være på. Hvis noen lurer på hvor du er, søker de og får beskjed. Du må slå av utstyret ditt for ikke å bli funnet. Internett og mobiltelefontjenestene vil bli samlet i Internett. Tjenester som «øyeblikkelig beskjed («instant messaging») vil si fra om du er tilgjengelig der og da.

VIDEO

Videoen er i ferd med å få reell nytte i næringslivet, og Telenor-direktøren spår en sentral fremtid for internettvideoen. Han poengterer at vi ikke lenger trenger bredbånd for å kommunisere ved hjelp av video. I dag formidler den radio- og fjernsynsprogrammer, mens Senterpartiet og SV har benyttet teknologien til å sende årsmøter direkte. I Bodø har de tilsvarende sendinger fra kommunestyremøtene. Idretten har så smått begynt å benytte teknologien til å sende sportsbegivenheter. Tømmer regner med at e-læring blir neste femskrittssteg på dette området.

Saken fortsetter under annonsen

Han sier at videogram og videosnitt for mobiltelefoner er på vei. Et eksempel på bruk av videogram er at man sender en hilsen med levende bilder hjem fra stranden på Kanariøyene via reiseoperatørens hjemmeside.Når det gjelder nye grensesnitt for video, har vi allerede sett integrasjon mellom kameraer og mobiltelefoner. Videopresentasjoner vil bli kraftig forbedret fordi teknologien kommer til å bli synkronisert med powerpoint (dataprogram for presentasjon av tekst og bilder via PC), og det vil bli enklere å gi profesjonell flerkamera videopresentasjon. Tømmer mener at tredje generasjons utstyr for videokonferanser vil bli mye enklere å bruke enn dagens, og det vil gi integrerte løsninger mellom fullverdige konferansestudioer, PC-en og mobiltelefonen, styrt via hjemmesiden på web-en.

Annonsører skal merke seg at videoannonser er på vei. Orkla Media og A-Pressen har allerede tatt det i bruk. Her tar man bilde, gjerne med lyd, av det man skal annonsere for, og sender det rett inn der det skal stå som annonse. Videoannonsen kan sendes som SMS om man vil.