Norsk selskap redskap i intern maktkamp i Peru

Publisert: 13. oktober 2008 kl 08.50
Oppdatert: 13. oktober 2008 kl 10.40
Natt til lørdag gikk hele den peruanske regjeringen av som en direkte følge av korrupsjonsskandalen hvor det norske oljeselskapet Discover Petroleum International (DPI) er involvert. Ledelsen i selskapet avviser at de har gjort noe ulovlig og mener de er blitt svindlet av utro medarbeidere i Peru.
Bistandsminister Erik Solheim (SV) uttalte fredag at korrupsjonsskandalen utgjør et stort omdømmeproblem for Norge.

- DPI redskap i intern maktkamp

Norges ambassadør til Chile, Martin Tore Bjørndal, har det diplomatiske ansvaret for Peru. Han tror saken først og fremst dreier seg om en intern politisk strid.
- Opposisjonen forsøker å få noe på president Garcia, som har hatt lav oppslutning i det siste. Korrupsjon har blir brukt til å angripe regjeringen, og DPI har blitt brukt som redskap i en intern peruansk maktkamp, tror ambassadøren.
Han mener spørsmålet om Norges omdømme er svekket, er avhengig av hvordan sakens utfall blir, men er uansett optimistisk.
- På sikt vil denne saken løse seg slik at den ikke vil få noen negativ innvirkning. Når den politiske situasjonen roer seg om et par uker, vil vi forhåpentligvis oppleve normale forhold igjen.

- Ingen nordmenn nevnt

Bjørndal legger vekt på at ingen nordmenn har blitt utpekt som deltakere i korrupsjonssaken.
- Vi har ingen direkte indikasjoner på at nordmenn er blitt nevnt som deltakere i korrupsjonssaken, og ser det som veldig positivt at president Alan Garcia selv aldri har nevnt Norge med ett eneste ord i sin omtale av saken, sier Bjørndal på telefon fra Santiago.

Saken fortsetter under annonsen

Reiser til Lima

Bjørndal forteller at kontakten mellom ambassaden i Chile og peruanske myndigheter stort sett foregår over telefon. Når den nye regjeringen er på plass, og situasjonen har roet seg, vil imidlertid en representant fra ambassaden reise til Perus hovedstad Lima.
- Da vil vi få deres synspunkt på saken og orientere oss ut ifra det som kommer fram gjennom samtaler der, opplyser han.
Ambassadøren fremhever at Norge har et godt renommé i Peru, som er en av verdens største fiskerinasjoner.
- Norske aktører samarbeider med peruanske selskaper på en rekke områder, blant annet innen fiskeri, uttaler Bjørndal.

Vil ikke forhåndsdømme

- Det er klart at vi ikke ønsker at et norsk selskap skal bli nevnt i samme åndedrag som en korrupsjonssak av en sånn karakter, sier avdelingsdirektør Hege Haraldsen i Utenriksdepartementets Latin-Amerika-seksjon.
Hun er forsiktig med å si noe om sakens betydning for Norges virksomhet i Peru.
- Vi kan ikke spå, men vi håper dette ikke vil få konsekvenser for Norges omdømme.
Hun presiserer nødvendigheten av at norske myndigheter opprettholder en helt klar politikk på Norges nulltoleranse når det gjelder korrupsjon.
- Vi må ikke glemme at dette handler om en politisk krise i Peru, i en betydelig størrelsesorden, som et norsk selskap frivillig eller ufrivillig har medvirket i. Men med så lite fakta lagt på bordet vil vi ikke gå ut og forhåndsdømme noen, sier Haraldsen.

(©NTB)