Norge er beste stedet å satse

Publisert: 3. oktober 2002 kl 11.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Usikkerheten var stor da det helnorske legemiddelselskapet Nycomed ble kjøpt opp og underlagt britisk ledelse for fem år siden. Mange så for seg kroken på døra for videre norsk virksomhet.

ØKER KRAFTIG

Så skjedde ikke. Nycomed hadde 750 ansatte i Norge da det ble fusjonert med den britiske legemiddelgiganten. I dag teller den norske staben 1100. Omsetningen så vel som antall ansatte har vokst betraktelig. Den finansielle satsingen har vært stor.

- Det har faktisk skjedd en kraftig økning av volumene i Norge, sier administrerende direktør Aase Aulie Michelet. Hun er også ansvarlig for den internasjonale utbyggingen av produksjonen. Ifølge Aulie Michelet er årsaken til det norske fokuset ikke en form for høflighet eller bundethet i forhold til Nycomeds norske historie, men ren business.

- Vi har valgt å satse så sterkt i Norge fordi landet etter vår mening er det beste stedet å satse i, sier Aulie Michelet. Hun reiste selv kloden rundt som hun sier for å vurdere de beste mulighetene, både når det gjelder utvikling av produksjonen og forskning.

- Jeg landet på Norge og en videre oppbygging her, det fikk jeg eiernes aksept for, sier hun.

- Men vil ikke resultatene deres nødvendigvis være heftet ved det faktum av at vi i Norge har noen av verdens høyeste lønninger?

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror jeg uten å overdrive kan si at vi er et av landets aller mest lønnsomme bedrifter. Det skulle vel si sitt, sier Aulie Michelet.

VOKSER PÅ SYKDOM

Aulie Michelet representerer et selskap som er verdensledende innenfor medisinsk billeddiagnostikk gjennom det heleide datterselskapet Amersham Health, og biomedisin gjennom Amersham Bioscinces. Hovedkvarteret for de rundt 9.500 ansatte ligger i England. Konsernet kan vise til en omsetning som ligger på over 20 milliarder kroner.

Behandling og forståelse av sykdommer er et felt som på ingen måte har nådd sitt metningspunkt. Mens nye sykdommer påvises eller utvikler seg, så følger forskningen og industrialiseringen av disse resultatene etter.

Når Amersham Health kan vise til at det er verdensledende innen medisinsk billeddiagnostikk, innebærer det at det er en ledende leverandør av farmasøytiske produkter for å fremskaffe diagnostisk informasjon. Hvert annet sekund et eller annet sted i verden brukes et av Amershams produkter for medisinsk billeddiagnostikk.

VOKSENDE BEHOV

Produktene er konsentrert om områder der det er økende kliniske behov, for å muliggjøre en tidligere og mer presis diagnose ved alvorlige sykdommer som hjerte/karsykdommer, Parkinsons, Alzheimer, brystkreft og lungekreft.

Saken fortsetter under annonsen

Røntgen er fortsatt den mest brukte undersøkelsen innen medisinsk billeddiagnostikk. Røntgenapparater og CT-maskiner rundt om i verden tar over 600 millioner røntgenbilder i året. Om lag 70 millioner av disse blir utført med kontrastmidler.

I dette voksende markedet er Amersham i dag i têt. Sammen med amerikanske Tyco Mallincrodt, tyske Schering, italienske Bracco og amerikanske BMS/Dupont har det over 90 prosent av markedet. Ved siden av Omnipaque, som har skapt en formue for selskapet, har Amersham også patent på de to kontrastmidlene Visipaque og Imagopaque. Sistnevnte selges ikke i Norge.

Veksten gjør seg da også tydelig gjeldende gjennom regnskapet. Amersham Health hadde i fjor en omsetning på i overkant av 11 milliarder kroner, en oppgang på 13 prosent fra året før. Driftsresultatet var på hele 2,8 milliarder kroner, eller 24 prosent. Det var en oppgang på 10 prosent fra 2000. Samtidig brukte selskapet 934 millioner kroner på forskning og utvikling av nye produkter.

Da den britiske giganten kastet sine øyne på Norge og Nycomed i 1997, var nordmennene i gang med en kraftig omstilling. Det hadde fisjonert fra Hafslund, hadde flyttet deler av forskningsenhetene i Norge, og flyttet hovedkontoret fra Vinderen til fabrikklokalene i Nycoveien på Storo.

21. oktober 1997 var fusjonen en realitet, og det nye konsernet (Amersham Health og Amersham Biosciences) var med ett verdens ledende produsent og distributør av diagnostiske kontrastmidler, med en omsetning på 15 milliarder kroner og 11.600 ansatte. Johan Fr Odfjell ble styreformann, Bill Castell konsernsjef og Svein Aaser ble som kjent degradert til visekonsernsjef.

Mange trodde Norge skulle bli en høyst beskjeden filial.

LUKRATIVE NORGE

Saken fortsetter under annonsen

Foruten bytte av navn og adresse på hovedkontor, skulle det altså vise seg at den norske satsingen ble bygd opp, og ikke ned. Tre av fabrikkene for produksjon av mellomprodukter og ferdige kontrastmidler ligger fortsatt i Norge; på Lindesnes i Vest-Agder, på Storo i Oslo og på Kjeller.

Alle de aktive kjemiske virkestoffene som skal til for å produsere kontrastmiddelproduktene, fremstilles i Norge. Det totale salget av disse produktene i Amersham Health var i 2001 mer enn 5 milliarder kroner, eller 44 prosent av salget.

- Fra fusjonen i 1997 har vi investert to milliarder kroner i anleggene våre i Norge. Bare i år har jeg startet opp prosjekter for 600 millioner kroner, sier konsernsjef Aulie Michelet fornøyd. Hun har innehatt den norske sjefsstolen siden 1999.

Til tross for de store investeringene og skepsisen mot utenlandsk overtakelse, har den britisk-norske fusjonen vært det rene gullkantede eventyret. Amersham-konsernet har ikke tidligere sendt ut noe separat regnskap som viser den norske driften. Selskapet har likevel satt opp følgende tallmessige resultater for Økonomisk Rapport:

Omsetning i år 2001; 3,87 milliarder kroner.

Resultat før skatt; 1,4 milliarder kroner.

Det innebærer en resultatmargin på nærmere 40 prosent. Aulie Michelet skulle dermed på alle måter ha sine ord i behold; selskapet er i øyeblikket et av landets desidert mest lukrative.

Saken fortsetter under annonsen

Tallene har også gått oppover fra 1997. Omsetningen har gått fra 2,9 milliarder og opp til 3,8 milliarder kroner. Resultatet har gått opp fra 572 millioner kroner til 1,4 milliarder kroner. Det er ingenting som tyder på at toppen er nådd. - Vi fortsetter å vokse i Norge, sier Aulie Michelet.

PERLEN PÅ LINDESNES

Nycomeds største industrielle suksess har vært utviklingen av røntgenkontrastmiddelet Omnipaque. Et produkt som kostet mangfoldige millioner kroner å forske seg frem til, men som samtidig ga selskapet enorme inntekter etter at det tok patent på det og startet produksjonen.

Det er de ansatte ved fabrikken på Lindesnes i Vest-Agder som lager basisstoffet til produktet. Herfra går stoffet til videreproduksjon ved de tre fabrikkene på Storo i Oslo, i Shanghai i Kina og i Cork i Irland.

- Vi har satset 900 millioner kroner på modernisering og effektivisering av denne fabrikken etter fusjonen, sier Aulie Michelet .

I dag er den et av verdens mest moderne og effektive anlegg for produksjon av grunnsubstans til kontrastmidler. Den er uten sammenligning kommunens største enkeltstående virksomhet og representerer 22 prosent av den totale sysselsettingen i Lindesnes kommune. Lindesnes Fabrikker ble startet opp i 1973, og har vokst fra 15 ansatte til dagens 370. Jobbene er populære og folk flytter langveisfra for å få jobb.

- Du sier at Lindesnes var det beste stedet for produksjonen, hvorfor det?

Saken fortsetter under annonsen

- Det er riktig at det norske lønnsnivået er høyt. Men lønnskostnader er bare en av mange momenter som må med. Kompetansen er for oss mye viktigere å ta hensyn til i vurderingen av hvor vi skal legge virksomhetene enn lønnsnivået. Og vi er svært fornøyd med den kompetansen vi får i Norge. I og med effektiviseringen og automatiseringen av prosessene så går dessuten lønnskostnadene ned.

Også ved fabrikken i Nycoveien på Storo i Oslo går virksomheten så det suser og antallet ansatte økes. - Det går svært bra, også her er kompetanse viktigst, og den får vi. Vi ser for oss vekst her og, sier sjefen.

Også når det gjelder den norske forskningen, så er den beholdt. Amersham Health har i dag 350 på lønningslista i forskningslokalene på Storo. Alle høyt kvalifiserte, 25 prosent med doktorgrader. Selskapet utgjør den klart største forskningsenheten innen legemiddelbransjen i Norge med 65 prosent av andelen.

- Er dere fornøyd med rekrutteringen av forskere fra norske universiteter?

- Til nå har vi fått det vi trenger. Men norske myndigheter må satse mer enn det som gjøres i dag, både når det gjelder høyskoler og universiteter. Hvis ikke kommer ikke Norge lenger.

- Dere er muligens Norges mest lønnsomme selskap. Hvorfor?

- Legemiddelbransjen hører med til verdens mest lønnsomme bransje. Amersham er veldrevet og har satset riktig. De fire største produktene våre selger meget bra.

- Det var ramaskrik da Nycomed ble solgt ut av landet. Har det vært noen ulemper å få utenlandske eiere?

- Overhodet ikke, snarere tvert imot. Vi må selvfølgelig hele tiden kjempe for plassen vår, men jeg tror vi hadde måtte kjempet enda mer dersom selskapet hadde forblitt norsk, sier Aulie Michelet.