Milliardtap ved salg av SAS

Publisert: 23. september 2008 kl 08.53
Oppdatert: 24. september 2008 kl 08.47
Samtidig ville København miste de fleste oversjøiske rutene, og Danmark, Norge og Sverige ville få færre ruter til Europa. Innenlandske rutenett ville også bli hardt rammet.
Det er konklusjonen i en rapport som SAS selv bestilte for få år siden. Den tegner et dystert bilde av konsekvensene for luftfarten i Skandinavia dersom SAS mister sin selvstendighet.
SAS overveier i disse dager en strukturell løsning på sine økonomiske problemer, som kan ende med at SAS overtas av Lufthansa. Flere analytikere sier at samtalene er inne i en avgjørende fase.
Ifølge rapporten ville Kastrups betydning som knutepunkt for internasjonale flyginger «nesten falle bort» om SAS overtas av andre.
Saken fortsetter under annonsen

Samtidig ville det være færre ruter fra Danmark til europeiske destinasjoner, noe som også innebærer mindre konkurranse med dyrere billetter som resultat.
Det samlede tap for Skandinavia er beregnet til to milliarder svenske kroner. Danmark ville bli hardest rammet med et tap på nesten 900 millioner kroner.
Analysen beskriver fem forskjellige scenarier. Dersom SAS overtas av et utenlandsk selskap, ville København bare bli et regionalt knutepunkt for ruter til Skandinavia og de baltiske land.
Saken fortsetter under annonsen
Vurderingen er helt på linje med en rekke eksperter som spår at skandinavene i høyere grad skal fly ut i verden via Frankfurt eller München dersom Lufthansa overtar SAS.

(©NTB)