Merker ingen forskjell

Publisert: 23. juli 2002 kl 09.52
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Hovseterhjemmet i Røa bydel rager i terrenget. Som Oslos første konkurranseutsatte sykehjem har det også fått stor oppmerksomhet. Første oktober 2000 tok det svensk- eide selskapet NOR over driften. NOR vant i knivskarp konkurranse med blant andre kommunen selv, og avtalen gjelder drift i inntil fem år.

NOR får 350 millioner kroner for å drive, Oslo kommune forventer en total innsparing på fem millioner kroner på fem år.

- Avtalen innebærer blant annet en nedbemanning av staben. Hvorvidt dette går ut over kvaliteten er for tidlig å si noe om. Vi venter på resultatene av en brukerundersøkelse og en vurdering av driften, sier bydelsdirektør Geir Christiansen.

- Hovseterhjemmet er stort og tungdrevet og har hatt betydelige bemanningsproblemer. Det var slitent da NOR tok over, sier styrer Marianne Brauer Thoresen. De ansatte hadde allerede vært gjennom en omorganisering og var skeptiske til en til. Flere sa opp da de private skulle overta, halvparten av stillingene sto ubesatte, og 20 oppsigelser lå på bordet.

- Jeg mener vi har klart å snu skepsisen. Mange har trukket oppsigelsene og de er blitt ivrige etter å komme i gang med omstillingene NOR vil gjennomføre. Men arbeidet går langt saktere enn jeg hadde regnet med, sier hun.

Endringene innebærer blant annet at alle 184 beboere skal spørres om sine behov og ønsker og at de ansatte skal sette opp en arbeidsplan i forhold til det. Arbeidet er langt fra ferdig. Mange beboere er demente og det er også stor utskiftning.

- NOR skal drive mye billigere enn kommunen, blant annet ved færre ansatte. De peker på at det er mye å hente ved å omorganisere driften. Hva går det ut på?

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge styreren er administrasjonen slanket og da først og fremst mellomlederfunksjonene. - Her var det mye å hente, nå er det kortere vei mellom ledelsen og de som arbeider med pasientene. Det er også en fordel ikke å være en del av store Oslo kommune, det blir mindre byråkrati. Det er lettere å få gjort ting. Jeg savner faktisk ikke Oslo kommune, sier hun.

- Som resten av helse - Norge har dere også store problemer med å få tak i folk. Er det hemmende at dere drives av private?

- Nei, snarere tvert imot. Hovseterhjemmet hadde et dårlig rykte på seg. Vi har gjort mye for å gjøre stillingene mer attraktive, blant ved å opprette hjelpepleierlederstillinger med bedre lønn og å starte forskjellige fagprosjekter. Vi har ansatt en konsulent som skal ta opp de ansattes holdninger i forbindelse med demente. Her er det tydelig behov for å diskutere holdningsendringer, samtidig gjør slike prosjekter oss mer attraktive.

Hovseterhjemmet har tilbudt finnerlønn til ansatte som rekrutterer nye. - Jakten på ansatte tar utrolig mye tid og ressurser, enten man drives kommunalt eller privat, sier Thoresen.

- Føler du sparekniven over deg fra de private eierne som skal drive så billig?

- Vi får spørsmål fra pårørende når vi ikke klarer å skaffe nok vikarer om det er fordi vi sparer. Men det er ikke tilfelle, det er bare rett og slett ikke vikarer å få tak i. Jeg føler ikke at budsjettet går ut over kvaliteten på tjenestene. Det var nok mye som kunne gjøres med den gamle driften, sier hun og understreker at dette vil ta sin tid.

Heller ikke den lokale avdelingen av Kommuneforbundet har noe vondt å si om de private arbeidsgiverne, selv om de var svært skeptiske da NOR tok over.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er jo prinsipielt mot konkurranseutsetting, men som ansatt har jeg nesten bare godt å si, sier Aase Sydness i det lokale klubbstyret. De har ikke fått dårligere lønns - eller arbeidsforhold med de nye arbeidsgiverne, pensjonsrettighetene er bedre.

- Vi føler at vi kan ta opp ting direkte med ledelsen, det kunne vi ikke før med store Oslo kommune. Da følte vi at vi nærmest druknet. Men omorganiseringer er slitsomme og en stor belastning for de ansatte. I tillegg ligger det jo en usikkerhet i at NOR bare har en tidsbestemt kontrakt, sier Sydness.
ULØNNSOMT
En annen usikkerhet er lønnsomheten i prosjektet. Tall for år 2000 viste et underskudd, det samme vil skje for år 2001. Det bekrefter både bydelsdirektør Geir Christensen og viseadministrerende direktør i NOR - eide Carema, Göran Burenstam Linder.

- Det er tungt i Norge, ikke minst har lønnsnivået gått opp med mange prosent siden vi skrev kontrakten. Slik det er nå har vi brukt opp pengene (2,4 millioner kr.) vi skulle pusse opp for, og vi taper på driften, sier Burenstam Linder.

- Hva betyr det, vil dere bryte kontrakten?

- Det har ikke jeg sagt, men vi må vurdere hva vi kan gjøre annerledes.

- Blir det aktuelt med oppsigelser?

- Det er ingen aktuell problemstilling, all den tid vi har store problemer med rekrutteringen.

Saken fortsetter under annonsen

- Så det var feil å satse i Norge?

- Nei, absolutt ikke. Over tid er det mye å hente, og vi ser gjerne av vi blir markedsledende i Norge. Vi ser mange muligheter og ikke bare innen eldreomsorgen, sier han.