«Macho»-bedriftene
Gutter er fortsatt gutter, selv om de snart er ferdig med studiene sine, og er klare for å kaste seg inn i arbeidslivet som ferske siviløkonomer eller ingeniører.
Vi starter ut med en oversikt over bedriftene som har høyest machoappeal blant økonomigutta, det vil si bedrifter som langt flere gutter enn jenter kunne tenke seg å jobbe for.
På topp finner vi internasjonale Sony, som oppnår en machofaktor på 6,8. En av åtte mannlige økonomispirer (12,4 prosent) har Sony som sitt førstevalg, mens ikke mer enn 5,6 prosent av årets ferske kvinnelige økonomer har Sony på topp.
Og det er først og fremst mannlige siviløkonomer som drømmer om en karriere i finansmetropolen London. Både Goldman Sachs og Morgan Stanley scorer bra hos gutta, mens det er langt mellom jentene som sikter seg inn på en internasjonal finanskarriere.
Mens gutta vil flytte penger mellom verdens finansmarkeder, er det langt mer i tiden for jentene å slutte seg til Norad, og hjelpe de fattigste i verden.
Mer overraskende er det kanskje at Telia scorer relativt sett høyere hos gutta enn jentene.
Da er det helt som forventet at konsulentfabrikken McKinsey også i år kommer ut som en typisk machobedrift. McKinsey har anstrengt seg for å myke opp profilen litt i forhold til lærestedene, og har virkelig anstrengt seg for å gjøre seg lekker overfor de skarpeste jentehjernene. Og i så måte er det ingen ulempe at McKinsey har tatt opp sin første kvinnelige partner, Marit Vaagen, ved Oslo-kontoret.
Men selv om McKinsey forsøker å være en litt mer fleksibel arbeidsgiver, handler McKinsey fortsatt om hardt arbeid, seine kvelder, og lange arbeidsuker. Det krever forsakelse, og en klar prioritering av jobb fremfor privatliv i en periode av ditt liv. En forsakelse gutta i langt større grad enn jentene er villige til å gjøre.
På plussiden er det ingen tvil om at hvis du får med deg McKinsey på CV-en din, får du med deg et kraftig ekstra løft i karrieren din. Se bare på tidligere McKinsey-disippel Eli Sætersmoen, som er finansdirektør i Selvaag Gruppen, og som nå velges inn i styret i Statoil, som er Norges desidert største selskap.
Drøyt 11 prosent av de mannlige økonomene velger seg McKinsey som sin ideelle arbeidsgiver, mens bare 6,4 prosent av de kvinnelige økonomene har McKinsey på topp.
Økonomgutta er, ikke så uventet, mer opptatt av bil enn jentene er. Både BMW, Daimler Chrysler og Volvo scorer langt bedre hos mannlige økonomer enn hos jentene ved de samme lærestedene.
På bank- og forsikringssiden merker vi at fusjonsmester og toppsjef i Den norske Bank (DnB), Svein Aaser, har størst appell hos gutta, mens jentene på sin side heller vil gå for en karriere hos litt mer godslige Olav Hytta i Gjensidige NOR-konsernet.
Ikke overraskende gjør Kjell Inge Røkkes Kværner det bedre hos gutta enn hos jentene. Ser vi på toppledelsen i Kværner, og følger opp med en titt inn i styrerommet til Kværner, er det liten tvil om at gutta har best odds for å nå til toppen i den kriserammede industrikjempen.
For to år siden ble konsulentfirmaet Accenture (den gang Andersen Consulting) regnet som Norges kuleste arbeidsgiver.
Det er de definitivt ikke lenger, verken blant gutter eller jenter. For studentene har selvfølgelig fått med seg at Accenture har vokst seg for store, og har i den siste tiden kvittet seg med et stort antall ansatte. Accenture oppnår i årets måling en svak machofaktor, mens selskapet for to år siden hadde sin toppscore hos jentene.
Vi har gjort en tilsvarende gjennomgang blant årets ferske ingeniører. Og det er Kongsberg Gruppen som i år oppnår den høyeste machofaktoren, tett foran Sun Microsystems.
Også blant ingeniørene er Kværner en typisk machobedrift. I underkant av ti prosent av gutta drømmer om en karriere i Røkke-styrte Kværner, mens bare 3,6 prosent av de kvinnelige ingeniørene setter Kværner på topp.
For to år siden overrasket Telenor og Tormod Hermansen oss med å ha langt bedre drag på jentene enn gutta. Nå er det litt mer til normalen.
Mer enn hver femte mannlige ingeniør har Telenor som sitt førstevalg, mens det er en god del færre jenteingeniører som drømmer om en karrierestart i Telenor.
Entreprenørbransjen har som forventet høy machofaktor, der både Selmer Skanska, NCC, Veidekke og PEAB har størst appell hos mannlige ingeniørspirer.