Må takke nei
Debatten rundt kvinner i styrer har ført til at enkelte kvinner i ledende stillinger merker nå stor pågang fra valg-komitéer som vil ha dem som kandidater til styreverv i norske bedrifter.
Nyansatt Rolls Royce-direktør Rigmor Fardal (36) har arbeidet som kvalitets- og utviklingssjef ved fabrikken i Bergen siden januar 1992. I Rolls Royce Marine A/S Foundry Bergen skal hun lede 180 mennesker.
For to år siden deltok hun på Kvinner til topp-kurs i Hordaland. En del av kurset var innføring i styrekompetanse i regi av BI Bergen. Og etter at hun hadde fullført kurset, begynte tilbudene om nye styreverv å strømme på.
- Jeg tror jeg ble kontaktet som kandidat til styrer både fordi jeg hadde gjennomført dette styrekurset, men også fordi jeg har lang erfaring og kjennskap til bransjen og at jeg hadde en sjef som anbefalte meg videre, sier Fardal.
I løpet av de to siste årene er hun blitt styremedlem i Ingeniørhøyskolen i Bergen, styreleder i Ungt entreprenørskap Hordaland, styremedlem i TBL Støperi og styremedlem i et av programstyrene til Norges forskningsråd. I tillegg er hun varamedlem i TBL Bergen Krets, NHO Hordaland og i Åstvedt industrier. Både NHO-vervet og TBL-vervet fikk hun i våres.
MOT KVOTERING
Pågangen har gjort at Rigmor Fardal nå også har måttet takke nei til flere verv.
- I begynnelsen er det flatterende å bli spurt om å sitte i et styre, men jeg må velge de styrene jeg skal sitte i med omhu. Vervene skal være relevante for mitt daglige arbeide i Rolls Royce, sier hun. - De må selvsagt være interessante også, og jeg må føle at jeg har noe å tilføre. Noen av dem som forespurte om styreverv la ikke skjul på at det var en bonus at jeg var kvinne. Det vil si at de var bevisste på å få kvinner inn i styret uten at det gikk på bekostning av det faglige. Som en sa (med glimt i øyet) «Det gjør jo ikke akkurat noe at du er kvinne heller da».
Rolls Royce-direktøren er ikke for kvotering av kvinner til norske bedriftsstyrer.
- Jeg tror at tvungen kvotering vil føre til problemer for mange bransjer, som for eksempel min bransje, sier hun. Fardal mener at norske bedrifter her blitt mer bevisste på å rekruttere kvinner til sine styrer de siste årene.
- Ofte er det sånn at blir du først valgt inn i ett styre, så ramler det på med flere tilbud om styreverv. Man rekrutterer jo ofte dem man kjenner til allerede. Det er jo sånn menn har hatt det i mange år.