LO tar feil

Publisert: 26. november 2002 kl 12.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Erik Orskaug begynte i år i UHO, og kom fra jobben som økonomisk rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Før det hadde han blant annet vært statssekretær for kommunalminister Gunnar Berge og miljøminister Thorbjørn Berntsen, og før det var han innom LO.

Derfor har han god bakgrunn for å kritisere sine tidligere våpenbrødre, og han nøler ikke med å skyte på LO-NHO alliansen:

- Det er feil rent økonomisk å gi det veldig gode oppgjøret i offentlig sektor skylden for de problemene vi har i industrien i dag.

LØNNSLEDENDE INDUSTRI

Orskaug viser til statistikken som forteller at industrien styrket sin konkurranseevne frem til midten av 90-tallet.

- Etter det har de vært lønnsledende i Norge, og de har økt lønningene mer enn i konkurrentlandene. Det er de selv som har bestemt lønnstaket. Hele tre fjerdedeler av industriens tapte konkurranseevne fra 1995 til 2002 skyldes høyere lønnsvekst, mens sterkere krone står for resten. Den eneste dramatikken med kronekursen er at dette har skjedd det siste året.

- Men bør offentlig sektor være lønnsledende i flere år?

Saken fortsetter under annonsen

- Det at offentlig sektor fikk mer i år, er ikke noe problem. Det er et stort etterslep å hente inn, og på lang sikt bør vi ha en noenlunde lik utvikling.

- Hvor sterk lønnsvekst tåler vi?

- Vi kan godt ha høyere lønnsvekst enn i utlandet. Vår pengepolitikk peker mot det. 4,5-5 prosent er det vi tåler, litt avhengig av produktivitetsutviklingen. Vi har innført et inflasjonsmål som er høyere enn i våre konkurrentland, og det har vi gjort for å få til en overflytting av ressurser fra konkurranseutsatt sektor til den skjermede.

- Men det er flere av industriens representanter som mener lønnsveksten må lavere?

- Det kan se ut som om LO vil ha en lønnsvekst på 3,5-3,75 prosent, altså likt med anslagene på lønnsveksten i utlandet.

- Hva mener du LO driver med?

- De vil først og fremst redde industrien gjennom lavere lønnsvekst og lavere inflasjon. Det kan virke som om LO vil bruke den gamle frontfagsmodellen som vi benyttet på 90-tallet. De vil at utlandet skal bestemme grensen for hvor høy lønnsveksten kan bli her i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

- Det strider mot det som er de nye økonomiske realitetene i Norge etter at pengepolitikken og finanspolitikken ble lagt om. Nå er det inflasjonsmålet og handlingsregelen for bruk av oljepenger som setter grensene.

- Har du skiftet side med overgangen til UHO?

- Nei. Jeg jobber i en arbeidstakerorganisasjon. UHO består av forbund som ikke har hatt så tett kontakt med Arbeiderpartiet. Likevel er det også mange her som har det, og det er en partipolitisk uavhengig organisasjon.