Kjønnskvotering virker

Publisert: 25. august 2008 kl 10.08
Oppdatert: 26. august 2008 kl 10.16

- Jeg har tenkt at kjønnskvotering har vært et virkemiddel som har fungert. Dessverre har det vært et nødvendig virkemiddel, forteller Tanum, som har et ambivalent forhold til kjønnskvoteringsloven.

- Det har vært en veldig utvikling de siste årene av kvinner i norske styrer. Det synes jeg er veldig positivt og jeg tror og håper vi snart ser flere kvinnelige styreleder i store selskaper, sier hun til Aftenposten.

Etter at Tanum overtok styrelederjobben så omtales hun gjerne som "Finans-Norges mektigste kvinne". Selv tror hun ikke at kjønn har spilt en stor rolle for henne når hun har stilt til ulike styrer.

- Jeg tror nok heller min fortid i Tanum og brede styreerfaring har spilt en vel så viktig rolle, sier hun til avisen.

Den mektige styrelederen har bred bakgrunn fra arbeidslivet. Først var hun 8 år i miljøverndepartementet under Gro Harlem Brundtland, før hun startet i familiens bokhandelkjede Tanum som den gang slet med dårlig økonomi. Men Tanum snudde utviklingen og i 1995 ble hun kåret som årets forretningskvinne.

Hun har hatt utallige styreverv og har bygget seg opp et enormt nettverk av mektige personer fra politikken, kulturlivet og finansnæringen.

Dessuten synes Tanum at ledere burde lese mer skjønnlitteratur:

Saken fortsetter under annonsen

- Forfattere setter ofte ting i andre perspektiver og det er svært utviklende å lese. For meg er bøker like viktig som mat, forteller Tanum

Hun tror betydningen av kundeorientering og kompetanse bare vil bli større i fremtiden, og et viktig konkurransefortrinn, skriver avisen.