Investorer har ingen kontroll i Russland

Publisert: 13. juni 2009 kl 10.09
Oppdatert: 15. juni 2009 kl 08.42

Javlinskij er en av Russlands mest kjent regimekritikere og har to ganger stilt som presidentkandidat. Under et besøk i Oslo fredag, ga han et dystert bilde av finanskrisens virkning på den politiske situasjonen i hjemlandet.

- Krisen forsterker Russlands politiske problemer. Vi har begynt på en meget komplisert periode, sa Javlinskij under et seminar i regi av Bellona og Den norske Helsingforskomité.

Han ser på Russland som et «sykt» land uten virkelig demokrati, ytringsfrihet og likhet for loven. Dermed har innbyggerne heller ingen kanaler for å uttrykke sin misnøye når de blir rammet av inflasjon og stigende arbeidsløshet.

- Fra investor til tyv

Javlinskij vil ikke uttale seg spesielt om problemene Telenor har fått etter å ha investert i selskapet VimpelCom, men sier systemet ikke gjør det lett for utenlandske investorer å operere i Russland.

- I Russland er du kun investor før du kommer med pengene. Deretter er du en tyv, sier han, og understreker at alle bør vite hvilke spilleregler som gjelder når de plasserer penger i russiske selskaper.

- De må forstå at de er velkomne så lenge de vil tjene penger, men ikke hvis de vil ta kontroll. Russiske myndigheter vil alltid dominere og ta beslutningene i alle deler av næringslivet, fastslår Javlinskij, som også er en anerkjent økonom.

Saken fortsetter under annonsen

Han nevner enda en utfordring for investorene:

- De må også forstå at korrupsjon er et stort problem - mye større enn i Sovjet-epoken. Da var det snakk om en liten godtepose, nå er korrupsjonen ufattelig, sier opposisjonspolitikeren, som tror det så å si er umulig å operere i Russland uten å betale bestikkelser.

Polsk kjøtt

Javlinskij, som leder partiet Jabloko, er ikke fornøyd med måten omverdenen takler Russland på. Altfor ofte blir det store problemer ut av småting, mens de store og viktige sakene får ligge, mener han.

- Polsk kjøtt, husker dere konflikten om polsk kjøtt? Det var ikke snakk om Tsjetsjenia, ikke menneskerettigheter, ikke drap på russiske journalister, men om polsk kjøtt - som kom fra Kina, sier Javlinskij med referanse til den tilspissede situasjonen mellom EU og Russland høsten 2006.

Konflikten brøt ut etter at Russland innførte boikott av kjøtt og andre matvarer fra Polen. EU reagerte med å sette partnerskapssamtalene med Russland på vent.

- Det må tas fatt i de virkelige problemene; hva som skjer i Europa, hva som skjer i Ukraina, hva som skjer i forhold til Kosovo og Serbia. Hvis EU hadde bidratt til at Ukraina hadde blitt et demokratisk land, ville det vært et veldig viktig eksempel for Russland.

Saken fortsetter under annonsen

Han etterlyser også politikere som virkelig har kunnskap om Russland, og som forstår hvor viktig landet er hvis Europa skal hevde seg økonomisk om 30-40 år.

Møtte Medvedev

Til tross for sine sterke meninger om den politiske ledelsen i hjemlandet, var Javlinskij en av flere opposisjonspolitikere som torsdag var invitert til samtaler med president Dmitrij Medvedev. Javlinskij satte pris på innbydelsen, men han tror ikke det tre timer lange møtet vil føre noe steds hen.

- Det var en mulighet til å snakke om viktige ting, men det er så mye snakk og erklæringer i Russland at jeg vil spare min optimisme til en fjernere framtid, sier han til NTB.

(©NTB)