Hent pengene hjem

Publisert: 4. juli 2002 kl 11.45
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norvik er godt oppdatert på nabolandets erfaringer. Han mener tydeligvis at et blikk over kjølen kan bidra til å bedre den norske debatten som han oppfatter som «uryddig»
FIRE PROBLEMSTILLINGER
Norvik synes det er vanskelig at flere diskusjoner synes å gli over i hverandre - og mener det er viktig å holde fire problemstillinger fra hverandre.

- For det første har vi debatten om å bygge opp et sterkere finansmiljø i Norge, og der forvaltningen av deler av petroleumsfondet kan bidra til dette. Det er dette Jens P Heyerdahl har tatt til orde for sammen med blant andre børsdirektør Sven Arild Andersen.

Sier Norvik, som er enig med dem som ønsker å styrke norske finansinstitusjoner gjennom at de får anledning til å forvalte petroleumsfondet:

- Dette er riktig, det bygger opp kompetansen og vil kaste mer av seg.

Den andre problemstillingen som børsens styreformann mener vi må diskutere, er hvor oljepengene skal plasseres, altså uavhengig av hvem som forvalter dem. I dag plasseres alt utenfor landets grenser.

- Argumentet som har vært brukt for å forsvare dette synspunktet, har vært at den norske økonomien ikke tåler disse spesielle pengene. Oljen har gitt en superprofitt, en grunnrente, som det ikke går an å plassere i Norge. Spørsmålet er om dette er riktig i dag. Mitt svar er at jeg tviler på det. En del av oljeinntektene er jo penger som ellers også ville kommet tilbake i vår økonomi om vi hadde investert på andre områder. Et eksempel er jo for eksempel Nokias investeringer som også har gitt en ekstraordinær avkastning, men det er jo ikke snakk om å holde disse inntektene utenfor Finland.

- Hvor stor andel av oljefondet bør så plasseres i norske aksjer - rundt hundre milliarder som i Sverige i dag?

Saken fortsetter under annonsen

- Det vil jeg ikke svare på, men dette er den mest interessante diskusjonen i dag.
GJØRES OM TIL PENSJONER
Den tredje og fjerde problemstillingen mener han må diskuteres i sammenheng: Kan petroleumsfondet ses som et motstykke til statens pensjonsforpliktelser, er det sentrale spørsmålet. Besvares det positivt, betyr det også at penger fra oljefondet kan plasseres i norske selskaper uten at den norske statens dominerende posisjon på Oslo Børs blir enda sterkere.

- Er det lurt om petroleumsfondet blir konvertert til sparing på den enkeltes hånd? spør Norvik og svarer slik: - Jeg tror den tanken er veldig smart. Vi må få en del av sparingen over på private hender, for på den måten å motvirke den uheldige balansen mellom privat og statlig sparing som vi har her i landet.

Norvik mener det ville vært veldig vanskelig å plassere flere oljepenger i selskapene som er notert på Oslo Børs dersom det ikke gjøres noe for å privatisere pengene.

- Hvis du skulle la oljefondet investere i norske bedrifter, ville vi fått en enda sterkere statlig eierkonsentrasjon. Dette ville være stikk i strid med utviklingen i alle andre land. Privatiserer vi sparingen derimot, så svekkes det statlig eierskapet, sier Norvik, som også understreker at det må legges klare føringer på hvordan den enkelte skal plassere «sine pensjonspenger».
LÆRER OPP FOLK
Styreformannen ved Oslo Børs peker på at svenskene har gjort en del spennende erfaringer og at de har to fordeler.

For det første at folk sparer selv til tilleggspensjonen. For det andre at denne sparingen lærer folk til å respektere behovet for investeringer og ser behovet for et næringsliv.

- Svenskene har dessuten bygd opp flere investeringsmiljøer ved å splitte opp forvaltningen av pensjonsfondene. Dette har klart økt kompetansen, og det har gitt dem flere miljøer som kan konkurrere og spille ball sammen. Dette må vi komme i gang med i Norge, sier Harald Norvik.