Hallo Norge, trenger dere en lege?

Publisert: 1. august 2002 kl 10.13
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er Peder Høyland, leder et av Nordens største private rekrutteringsselskaper av helsepersonell - Transmedica A/S - som kommer med dette generøse tilbudet via Økonomisk Rapport. Transmedica er trolig det selskapet som rekrutterer mest helsepersonell til norske sykehus.

Siden forbudet mot privat formidling av helsepersonell til det norske helsevesenet ble opphevet sist sommer, har antallet vikar- og rekrutteringsbyråer nærmest poppet opp. Over 20 byråer med norsk virksomhet er i øyeblikket registrert i Brønnøysundregisteret. I tillegg kommer en rekke store utenlandske byråder, hovedsakelig danske og svenske.

Med det enorme behovet for helsepersonell til norske sykehus og sykehjem, sier flere og flere sykehus ja takk til de raske tjenestene byråene kan tilby. Og leger og sykepleiere fristes med lønninger langt over tarifflønn og med andre gunstige ordninger det offentlige ikke kan tilby.
MED KONGELIG STIL
Transmedica A/S holder hus i fasjonable lokaler i hjertet av København. Fra en av tidligere kong Frederik den VIIs leiligheter i Store Kongensgade administreres tusenvis av legespesialister, sykepleiere og jordmødre til sykehus for kortere perioder. Flesteparten utstyres med flybilletter til Norge og Sverige. Svært mange til oppdrag ved sykehus i Nord-Norge.

- Beklageligvis får jeg si, så går det svært godt i Norge, sier Høyland med et beskjedent smil. Parodisk nok er det ikke hjemlandet Danmark som bidrar til en årsomsetning av helsepersonell på 100 millioner kroner. For danske myndigheter er svært forsiktige med å bruke private rekrutteringsbyråer til å besette stillinger ved sykehusene.
NORDNORSKE HELTER
I Norge, derimot, har Transmedica gjort seg godt kjent gjennom flere års arbeid på dispensasjon fra loven. Norske helsemyndigheter har begrunnet dispensasjonene som har vært gitt med det akutte behovet for personell, en situasjon som har vært beskrevet som akutt gjennom en årrekke. Etter opphevelsen av forbudet jobber Transmedica som det vil i Norge, og dermed i konkurranse med en rekke andre som ser et marked. Nå planlegger det å opprette et fast avdelingskontor i Norge.

Det danske rekrutteringsselskapet har sendt leger og sykepleiere til tre av fire norske sykehus, og ved mange av sykehusene har de faste vikaravtaler. - Og vi er velkomne, skal jeg si deg, sier Høyland. Han vil imidlertid ikke oppgi hvor mange leger og sykepleiere som er formidlet eller hvor omfattende avtalene med det enkelte sykehuset er.
4000 LEGER i STALLEN
Nærmere 4000 leger - hovedsakelig spesialister og de fleste danske og svenske - er knyttet til Transmedica. Mange av dem er i faste jobber på et sykehus, og tar oppdrag gjennom Transmedica for å tjene mer penger eller for å få nye utfordringer. Mange er kjent i Nord-Norge etter diverse turer opp og ned. Til Bodø, til Narvik eller kanskje til Honningsvåg. 14 dager her, 14 dager der. En nyre her, en lever der. Ifølge Høyland er det mer enn nok av leger som vil jobbe på denne måten.

Transmedica tilbyr en ferdig pakke for sykehusene og legene. Selskapet bestiller flybilletter, ordner med autorisasjon i Norge, forsikringer, bosted og skattekort. Trengs det en røntgenlege i Narvik, så kan Transmedica raskt tilby en i for eksempel 14 dager. Mens legen har en friøkt fra sykehuset i Danmark.
OPERERT PÅ ANBUD
I Sverige har de kommet enda lenger i og med privatiseringen av deler av det svenske helsevesenet. For å få ned kostnader og ventetid, har flere svenske helseregioner startet med å legge ut operasjoner på anbud. Transmedica vant et anbud og skal nå utføre 1.500 øyeoperasjoner i Sverige. - Vi er blitt så profesjonelle at vi kan fikse så store oppdrag, sier Høyland.

Han ser for seg at utsetting av helsetjenester på anbud og dermed en privatisering av deler av sykehusenes oppgaver blir veien fremover. - Sykehusene har ikke kapasitet til å dekke de økende behovene ettersom folk blir eldre og mer pleietrengende, sier han. Og ser for seg de private byråenes økende betydning.

Saken fortsetter under annonsen

Det danske selskapet legger vekt på at personellet som rekrutteres skal ha relativt nær tilknytning til skandinaviske forhold. Blant annet så garanterer de at alt personell snakker «skandinavisk», eller «Sasperanto» som Høyland sier. Han har selv sin fortid fra SAS og har med seg sitt eget «Sasperanto» derfra. Det er ikke aktuelt å tenke seg personell fra for eksempel Øst-Europa, som Aetat nå gjør.
HEMMELIG LØNN
Hvem er det så som betaler for legene, som tilbys gode lønninger for å ta oppdragene, og hvem betaler alle merkostnadene som flybilletter osv. Det er selvfølgelig sykehusene. Fungerende sykehusdirektør Arnhild Ramseng ved Narvik sykehus sa til Økonomisk Rapport i forrige nummer at sykehuset i fjor betalte 4,3 millioner kroner for å få fylt en røntgenlege- og en anestesilegestilling. Det var da hele tiden leger som ble formidlet gjennom Transmedica og det var stillinger det var umulig å få besatt på annet vis. Ramseng var godt fornøyd med legenes innsats.

Høyland er imidlertid ikke villig til å si hvor mye Transmedica tilbyr legene i lønn, eller hvor mye sykehusene må betale for hele pakken. Han viser til konkurransen om markedet de opererer i.

- Da vi startet for ti år siden, var det nesten ikke konkurranse. Nå er det en rekke selskap som kjemper om det samme markedet. Jeg vil derfor ikke røpe noe om våre priser eller fortjenester. Men det går godt, og vi får stadig mer å gjøre, sier han.