Hadde ikke noe valg

Publisert: 25. juni 2002 kl 12.07
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

De var 300 på det meste, industribedriften Reime Jarlsø på den lille øya Jarlsøy utenfor Tønsberg. Produserte master og annet utstyr til høyspentledninger og etter hvert også mobiltelefonmaster. Selskapet forsynte store deler av landet vårt og har i dag en markedsandel på 75 prosent.

Bedriften produserer fortsatt utstyr til telefoni og kraftforsyning. Forskjellen fra tidligere er bare at fint lite produseres på den lille øya. For totalt er kun 24 industriarbeidere tilbake.

- Bedriften gikk med underskudd, og vi var nødt til å gjøre noe for å få opp lønnsomheten og redusere kostnadene, sier administrerende direktør Trond Utne. Han ble hentet inn for å snu utviklingen.

Ifølge Utne gjør ikke norske rammevilkår det mulig å gå med overskudd. Nå har de løst det største problemet; det norske lønnsnivået. I lavkostland slipper selskapet unna med minimale utgifter i forhold til hva de hadde. - Vi hadde ikke noe valg, dessverre, sier han.

40 KRONER DAGEN

I tur og orden ble produksjonen flyttet til henholdsvis Polen og Kroatia. Og nå i sommer også til Romania og Thailand, mens staben i Tønsberg ble trappet ned.

- Vi har en forholdsvis enkel produksjon, som ikke nødvendigvis må utføres her hjemme. I Tecuci i Romania får arbeiderne 40-50 kroner dagen og gjør et arbeid som er fullt på høyde med det som utføres her, sier Utne. Han var selv med på å signere avtalen med den store rumenske fabrikken og sier seg godt fornøyd med resultatene så langt.

Saken fortsetter under annonsen

Tilbake i Tønsberg sitter i tillegg til restene av produksjonen, designere, produktutviklere og prosjektledere.

- Er dette en permanent løsning, eller kan det komme på tale å bygge opp produksjonen her igjen?

- Nei, vi ser for oss at vi skal kunne tilby arbeid i Norge i forbindelse med utvikling av produktene. Det blir ikke mer produksjon her. Jeg er redd for å si det, men den norske industriarbeideren er nok en utdøende rase.

- Skyldes det et stramt arbeidsmarkedet, og at dere ikke får tak i folk?

- Nei, hadde vi tilbydd lønninger over det som gis ved konkurrerende arbeidsplasser, som for eksempel offshoreindustrien i Vestfold, så hadde vi vel fått folk. Men det er uaktuelt, fordi da hadde vi gått med tap, sier han.

Reime Jarlsø har en omsetning på vel 85 millioner kroner og regner med både en omsetningsvekst og å gå i pluss når året er omme. Neste år regner de med at 85 prosent av produksjonen vil skje i utlandet.