Fusjon er målet
Det er ikke første gang konsernsjefen i KLP er ute i hardt vær. Bjørn Kristoffersen har innehatt et av toppvervene i Storebrand, han var en av Jan Erik Langangens nærmeste menn og gikk med i dragsuget etter Skandia-raidet i 1992. Etter en kort karriere i Framnæs Rauma var han tilbake på arenaen som toppsjef i KLP i 1994. Han sitter i flere styrer, blant annet er han nestleder i Finansnæringens Hovedorganisasjon der DnB-sjef Svein Aaser er leder. Han har også sittet i styret Aker RGI i en årrekke. Han utviklet KLPs aksjeinvesteringer, og han etablerte KLP sterkt i eiendomsbransjen.
- Hvordan vurderer du situasjonen til KLP, det kan virke som dere er i akutt nød siden det er så viktig å få inn mer egenkapital?
- Vi er ikke i akutt nød, men styret konstaterer at vi vil ha behov for mer egenkapital for å møte den veksten som kommer de nærmeste årene. Våre prognoser tilsier at veksten i arbeidsgivernes forpliktelser, det vil si forvaltningskapitalen, vil vokse fra dagens 110 milliarder kroner, til 150 - 160 milliarder kroner de neste tre årene. Begrunnelsen er sysselsettingsvekst i offentlig sektor (1 prosent), økte lønninger (4,5 prosent) og dermed økte premier, flere uføre og tidligpensjonering, og flere eldre ansatte.
- Hvor mye egenkapital trenger dere?
- Det vil jeg ikke si noe spesifikt om. Jeg vil ikke binde meg til noen spesielle summer. Jeg presiserer også at vi i øyeblikket ikke har noe behov for mer egenkapital. Dette er et strategisk valg for KLP i fremtiden, dette skjer ikke som følge av en presset situasjon.
- Men siden det er så viktig og nødvendig å gjennomføre omdannelsen, så må du vel ha et begrep om hvor mye dere trenger?
- Det er uinteressant, dette er vår strategi. Men det sier seg jo selv at vi minst trenger et par milliarder kroner utover de 3,8 milliarder kronene vi har i dag når vi ser for oss en vekst fra 110 til 150-160 milliarder kroner i forvaltningskapital.
- Hvor viktig er omdannelsen til et A/S, hva blir konsekvensen dersom det ikke skjer?
- Det er et rent hypotetisk spørsmål. Det er fattet et vedtak om en omdannelse til et aksjeselskap, det er det jeg arbeider for å realisere nå. Det blir ikke aktuelt å skrinlegge det.
- Men hvor viktig er omdannelsen?
- Som jeg sier, vi har behov for mer egenkapital, det får vi på denne måten. Våre eiere har klart sagt fra at de ikke ser seg i stand til å gå inn med mer egenkapital i årene fremover.
- Men det finnes jo rike kraftkommuner som allerede er store på investeringsområdet. Kunne ikke de være interessert i å dekke opp behovet?
- KLPs oppbygging som et gjensidig selskap gjør ikke det mulig. Det må være alle for en og en for alle. Det holder ikke at noen går inn med penger.
- Kommuneforbundet har også signalisert at medlemmene er villige til å øke sin innbetaling fra to til tre prosent. Hvorfor er ikke det et alternativ.
- Vi har ikke fått noen presentasjon av deres forslag, slik at jeg vil være varsom med å kommentere realismen i utspillet. Det er dessuten ikke noe alternativ til et A/S.
- Medlemmene er engstelige for hva som vil skje med pensjonen deres. Forstår du det?
- Ja, jeg forstår at folk er usikre for sine rettigheter.
- Men er det en reell usikkerhet, eller kan du garantere at medlemmene får beholde sine rettigheter når det blir omgjort til et A/S?
- Det er ingen grunn til usikkerhet. Tryggheten ligger jo i tariffavtalene. Dette kom klart frem i dommen i Arbeidsretten.
- Er det riktig at kommuneansatte har en svært gunstig pensjonsavtale, som dermed blir en dyr regning for kommunene?
- Vel, jeg kan vel ikke være uenig i at de har det bra. Når det gjelder kommunenes mening om den er for dyr så får du spørre dem.
- KLP har tapt mye på aksjeinvesteringene sine, var det dårlig håndverk å gå inn så tungt i aksjemarkedet rett før det snudde?
- Det er lett å si i ettertid at det var dumt, men dårlig håndverk var det ikke. Alle gjorde det, alle gikk med nedover. KLP var raske med å selge seg ut, det har vi tjent på.
- Målet deres med en omdanning til et aksjeselskap er å gjøre dere interessante for en fusjonspartner. Hva ser du for deg?
- Vi har ansett at KLP vil være en interessant aktør for finansielle eller strategiske interessenter.
- Men hva har dere å friste med. Gjensidige NOR-sjef Olav Hytta har allerede signalisert at de ikke er interessert i KLP.
- Jeg tolket Hyttas utspill som om han var mer interessert i gå videre innen banktjenester. KLP kan jo friste med at vi er markedsledende i et sterkt voksende marked. Dessuten har vi blitt Norges største forsikringsselskap.
- Men det er jo ikke noe penger å hente i bransjen nå. I år går KLP med underskudd?
- Det er riktig at det akkurat nå ikke går spesielt bra med bransjen. Men jeg tror dette er fremtiden og markedet tar seg opp igjen.
- Hvem kan være interessante? Ser vi DnB-KLP som den neste fusjonen?
- Jeg holder alle muligheter åpne. Også utenlandske aktører er vi åpne for.
- Og deg selv, skal du styre skuta, eller skal du dele med for eksempel Svein Aaser?
- Det har jeg ikke tenkt så mye på. Det viktige for meg er å gjøre det som er riktig for KLP som selskap.