Europa er i resesjon

Publisert: 11. august 2008 kl 00.20
Oppdatert: 12. august 2008 kl 23.46

Svake makrotall, kraftig fall i inntektene til en rekke selskaper og et boligmarked som er i ferd med kollapse - alle pilene peker i samme retning. Europa er i resesjon.
De mener Deutsche Bank som i en fersk analyse gir eurosonen og Storbritannia resesjons-stempelet.
- Vi har senket våre vekstprognoser for eurosonen og Storbritannia og mener begge meget snart vil være i en resesjon, skriver Deutsche Bank i en global markedsanalyse.
Analytikerene skriver videre at en teknisk resesjon - som kjennetegnes ved minst to kvartaler i trekk med negativ økonomisk vekst - er sannsynlig. Men understreker at de vidtrekkende økonomiske svakhetene i begge økonomiene vil tynge veksten i hele regionen frem til midten av neste år, og at dette er enda viktigere å fokusere på.

Fire grunner til resesjons-stempel

Banken oppgir fire årsaker til hvorfor den nå gir Europa resesjons-stempelet.
Etterspørselen utenfor eurosonen faller. Vanskeligere lånevilkår vil trolig dempe investeringslysten. Prisstigning på dagligvarer dempe det private forbruket, og en kraftig nedtur i boligmarkedet ventes å presse innlånsrenten opp.
- Etterspørselen utefor Europa blir svakere og vi forventer at dette vil dempe veksten i både euro-området og i England. Begge økononomiene er nødt til å absorbere de nedadgående boligmarkedet, kredittkrisen og de vanskelige låneforholdene, skriver Deutsche Bank, ifølge børsen.dk.
- Når det gjelder forbruket er vi ikke overbevist om at lavere priser på dagligvarer vil utligne den stramme økonomien, de negative effektene på velferden og de svake arbeidsmarkedene, tilføyer analytikerne.

Inflasjon truer stadig

Deutsche Bank mener at inflasjonstrusselen som har hengt, som en mørk sky over Europa i det siste, er i ferd med å drive bort.
Men det er ennå for tidlig å avblåse inflasjonsfare, understreker analytikerne.
De tror heller ikke sentralbankene, ECB og Bank of England, vil flytte fokus bort fra inflasjonen med det første.
- Med den nærværende inflasjonsutviklingen, forventer vi at begge sentralbankene i første kvartal 2009 vil være mer overbevist om at inflasjonstrusselen har avtatt. Og først da vil det være en åpning for en mer lempelig rentepolitikk, skriver analytikerne i den tyske storbanken.

Saken fortsetter under annonsen