DnB NOR løper fra sitt samfunnsansvar

Publisert: 22. januar 2009 kl 08.00
Oppdatert: 22. januar 2009 kl 09.30

DnB NOR får kritikk fra forbrukerhold etter at banken tirsdag kveld avviste vedtaket i Bankklagenemnda.

- Vi synes banken løper fra sitt samfunnsansvar. Vi er også forbauset over at avvisningen kom så raskt. En kan få inntrykk av at banken hadde bestemt seg på forhånd. Det er ikke en ansvarlig opptreden overfor et organ som banken er medlem av, sier underdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

DnB NOR hadde en frist på tre uker til å avgjøre om nemndas avgjørelse skulle godtas, men bankens talsmann sto allerede tirsdag kveld fram og avviste nemndas avgjørelse.

- Gir blaffen

Bankklagenemnda uttalte tirsdag at DnB NOR hadde solgt to lånefinansierte strukturerte spareprodukter i strid med god forretningsskikk. Nemnda ba banken betale tilbake til kunden det banken har tjent på lånene.
Saken fortsetter under annonsen
Avgjørelsen kan får store konsekvenser for mange banker, da det er beregnet at kundene har tapt til sammen 14 milliarder kroner på slike produkter.
Merkevareekspert Hans Mathias Thjømøe ved Handelshøyskolen BI sier til E24 at det er ubegripelig at DnB NOR nekter å følge Bankklagenemnda. Han mener banken gir fullstendig blaffen i sine personkunder.
- Dette er langt mer alvorlig enn at de var trege med å sette ned renten. DnB NOR har allerede et svært dårlig omdømme på våre målinger. De spiller et farlig spill - uten kunder er ikke banken mye verdt, sier Thjømøe, som er førsteamanuensis ved Institutt for markedsføring.

Betaler for Røeggen

Saken fortsetter under annonsen
Forbrukerrådet oppfordrer nå alle som har tapt penger på lånefinansierte spareprodukter til å delta i prosessen med å få bankene til å betale tilbake tap.
Ivar Petter Røeggen, kunden som tirsdag fikk medhold i Bankklagenemnda, sa tirsdag at han ikke ønsket å legge mye penger i et søksmål. Nå lover imidlertid Forbrukerrådet å hjelpe ham i alle instanser i rettsvesenet.
- Vi har vært i kontakt med Røeggen og tilbudt ham at Forbrukerrådet fører saken på hans vegne, om det så er helt til Høyesterett. Vi mener denne saken er så viktig for norske forbrukere at vi er villige til å ta kostnadene til Røeggen for å få denne saken belyst rettslig, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet til TV 2.

Klagerett

Saken fortsetter under annonsen
For andre kunder som håper å tvinge bankene til å betale tilbake det tapte, må man først klage til banken, deretter til Bankklagenemnda. Det er allerede varslet flere såkalte gruppesøksmål. Det vil si at saksøkere går sammen og deler på advokatutgiftene.
Forbrukerrådet har på forbrukerportalen.no lagt ut forslag til standardbrev bankkunder kan sende sine banker. Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet oppfordrer alle som føler seg lurt av bankenes strukturerte produkter til å til å klage så raskt som mulig.
Advokatfirmaet Ræder i Oslo har på vegne av kunder tatt ut et gruppesøksmål mot en annen tilbyder av strukturerte spareprodukter. Advokatfirmaet oppfordrer på sine hjemmesider folk som har investert i de to produktene DnB Global eller DnB Sektor til å melde seg for tilsvarende søksmål mot DnB NOR. (©NTB)