Det har gjort vondt-

Publisert: 3. juli 2002 kl 10.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

TV-skjermen på Erik Thorsens kontor i Drengsrudhagen i Asker sender et nokså trist fjernsynsprogram: Aksjekursen til Tomra Systems ASA.

Mobiltelefonen til Tomra-Thorsen bryter inn med liflig musikk.

«Hei, Jan», svarer Thorsen.

Unnskylder seg. Forlater kontoret. Lar oss i stikken med Tomra-kursen. Det er styreformannen som kaller, Jan Chr. Opsahl.

Tallene på TV-skjermen er røde i dag: 60,50 kroner. Det er to kroner ned i forhold til siste handledag på Børsen.

Ikke noe dramatisk over det.

Tomra-aksjen har ligget på dette nivået siden 15. januar i år, dagen etter at Erik Thorsen «måte bite i det sure eplet» og sende ut en børsmelding med headline: «Tomra rendyrker i California og nedskriver 345 mill. kroner».

Saken fortsetter under annonsen

Meldingen gjorde aksjeplukker Jan Eiler Fleischer i Gambak Fondsforvaltning både kvalm og søvnløs. Markedet lot seg sjokkere, og sendte Tomra-kursen bratt ned. For Tomra var selskapet som hadde gjort det til sitt varemerke å servere positive overraskelser.

I løpet av en eneste dag ble Tomra Systems ASA 4 milliarder kroner mindre verdt. Og tilliten til både Tomra og Erik Thorsen ble satt på en alvorlig prøve.

- Følelsesmessig er det vel slik at man skal ha opplevd både medgang og motgang for å være et komplett menneske. Kanskje har jeg blitt mer komplett som menneske og leder etter den siste tids hendelser. Men det har jo gjort vondt i perioder, sier Erik Thorsen.

ÅRETS LEDER I MOTGANG
For snaue to år siden, i mai 2000, ble konsernsjef Erik Thorsen i Tomra Systems ASA kåret til «Årets leder», en pris som deles ut i regi av Økonomisk Rapport.

Thorsen vant prisen for en uavbrutt vekstkurve over et helt tiår: 30 prosent årlig vekst (i snitt), 35 prosent årlig resultatvekst og 40 prosent årlig økning i markedsverdi gjennom hele 1990-tallet. En imponerende kurve.

Ved inngangen til 2001 ble Tomra priset til hele 30,1 milliarder kroner, en prislapp som var blåst opp av forventninger om fortsatt kraftig vekst.

Mulighetene sto i kø.

Saken fortsetter under annonsen

SØRGELIG FASIT
Tomra medvirket selv til å skape forventninger for 2001: For ett år siden, 15. februar 2001, meldte Tomra følgende om markedsutsiktene:

«Styret er optimistisk til markedsmulighetene og forventer vekst på linje med de langsiktige vekstmålsetningene på minimum 30 prosent for 2001».

Konsernsjef Erik Thorsen har satt sitt navn under Tomra-styrets vekstprognose.

- På det tidspunktet var det mer snakk om å dempe forventningene enn å øke dem, hevder Thorsen i dag.

Den gang virket det sannsynlig at et eller flere av følgende markeder skulle gi Tomra nye pantemuligheter, som skulle gi klingende mynt i Tomras 2001-regnskaper: Tyskland, Nederland, Danmark og Israel. For Tyskland alene, kunne en avgjørelse i Tomras favør, åpne et marked på 4-5 milliarder kroner over de neste årene.

Danmark er i boks for Tomra, men først fra 2002 av. Holland har utsatt sin pantelov. Og i Tyskland, ligger pantelovgivningen i rettssystemet, som har satt lokk på hele saken. Erik Thorsen tør i dag ikke å spå om utfallet. Tomra vurderer å skrive ned 45 mill. kroner på sine investeringer i å bygge opp en beredskap i Tyskland.

- Var det lurt å tallfeste en vekstprognose til et enkeltår (minst 30 prosent vekst i 2001)?

Saken fortsetter under annonsen

- Etterpåklokskap er en eksakt vitenskap. Man får sjelden anledning til å spille kampen på nytt. Man må i stedet studere reprisen og lære av det fremover.

STRAFFET
For intet tre vokser rett inn i himmelen. Heller ikke Tomras vekstkurver. Fredag 15. februar må Tomra-sjefen presentere den sørgelige fasiten for 2001.

Stryk på vekstmål. Driftsresultat står i fare for helt å bli spist opp av ekstraordinære nedskrivninger. Valutagevinster sikrer likevel et lite plussresultat.

- Vi tar tapet, og tjener fortsatt penger. Vi risikerer ikke selskapet, eller setter basisvirksomheten over styr, understreker Thorsen.

Vekstutsiktene for 2002 som helhet er ikke strålende, ifølge Tomra-styret: «Året 2002 forventes å bli et år uten de store overskriftene for Tomra, om da ikke Tyskland vedtar pant på engangsemballasje».

Tomra har selv gått ut med estimater for 2001, og meldt om en omsetning på 2,9 milliarder kroner i 2001. Det betyr en vekst på bare 6-7 prosent i forhold til året i forveien.

- 2001 var et år hvor vi la ned store ressurser og investeringer for å posisjonere Tomra for fremtidige muligheter uten at inntektene kom i det året. Det at verken Tyskland eller Danmark ikke kom i 2001 har definitivt slått ut, sier Thorsen.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke bare det. For mens myndighetene diskuterte, utsatte kjedene sine investeringer. Omsetningen i Tyskland og Danmark falt hele 30 prosent i 2001 (i forhold til året før).

- Vi ble på en måte straffet på to måter.

Og markedet har straffet selskapet. Ved utgangen av januar 2001 prises selskapet til mindre enn 11 milliarder kroner, og har krympet med nesten to tredjedeler i markedsverdi gjennom det siste året.

«DET VAR FÆLT...»
- Kanskje burde Erik Thorsen ha gitt seg på topp, med uplettet vekstvandel og lederpris under armen?

- Nei, det er absolutt ikke min eller Tomras stil. Man jobber hardt for å få tingene til å gå bra. Og møter man motgang, så jobber man hardt for å håndtere det.

- Hvordan er det å se 4 milliarder kroner i aksjonærverdier forsvinne på en eneste dag, slik det skjedde 15. januar i år?

- Hva tror du?... Du, det oppleves fælt. Det er jo ikke noen tvil om det. Men når man først har valgt å nedskrive, så er det min oppgave å se frem mot nye muligheter.

Saken fortsetter under annonsen

- I løpet av ett år har verdien av selskapet falt fra 30,1 milliarder kroner til under 11 milliarder. Hva har du å si til aksjonærene?

- Det er jo fryktelig surt at man opplever så stort verdifall. Men på den annen side var det klart at markedsverdien på 30,1 milliarder reflekterte forventninger til blant annet et tysk pantevedtak skulle komme i løpet av året.

- Så du mener at markedet, analytikere og presse hadde blåst inn større verdier i aksjen enn det var grunnlag for?

- Ja. I ettertid er det lett å si det, så lenge det ennå ikke er vedtatt pant i Tyskland.

- Hva synes du om Gambak-Fleischer?

- At han ble syk? Jeg har ikke noen kommentar til det reaksjonsmønster folk måtte ha. Det er klart at aksjonærer er blitt skuffet over det som skjedde.

- Står du fast på målet om 30 prosent årlig vekst (i gjennomsnitt)?

- Målet står fast. Hele Tomras fundament og kultur er tuftet på at vi skal skape muligheter og vekst. Det er viktig for oss å ha høye vekstambisjoner. Men vi må tåle at politiske prosesser ikke alltid er sammenfallende med Tomras kvartaler og årsrapportering.

- Når vil Tomra kunne ta igjen det tapte veksten fra 2001 og kanskje også 2002?

- Jeg håper ikke det tar altfor lang tid før vi er der!!

Første april runder Tomra Systems 30 år. Kanskje spanderer konsernsjefen bløtkake, men noen stor feiring blir det ikke. For Tomra skal videre. - I motgang er det viktig å beholde fokus på det som skal skape vekst og lønnsomhet i fremtiden.