«Den nye økonomien» er ikke over
IT-gresset og Internett-beitet er mindre frodig nå enn for ett år siden, men det vokser fremdeles, sier Unwin som er innom Oslo for å komme med ros og ris til sine 944 undersåtter i Norge. Fremtiden for konsulentene er ikke lenger like rosenrød som for ett år siden. Stemningen svinger med Nasdaq-børsen, så humøret er labilt for tiden. Oppmuntring er derfor en del av toppsjefens jobb.
MAT OG PEP TALK
Unwin har vært i Norge før. For 30 år siden var målet å klatre til topps på Glitretind. Økonomien var skral, og med britisk selvironi rekapitulerer han forrige besøk i forblåst norsk natur.
- Vi sultet nesten i hjel. Hermetikken, som vi trodde var kjøttboller, viste seg å være kattemat. Men vi nådde toppen. Og det er det viktigste, sier Unwin som nå har klatret til topps på den nesten like forblåste næringslivstoppen i verdens nest største konsulentselskap. Omsetningen i Cap Gemini Ernest&Young endte på astronomiske 70 milliarder kroner i fjor. Og konsulenter på vei oppover, slipper å spise kattemat. De fôres med hjerneføde; frukt, sjokolade og kaffe, mens de lytter til toppsjefens budskap. Toppsjefer sier fremdeles det samme, uansett bransje.
- Økt effektivitet, kundefokus og satsing på ansattes kompetanse er prioriterte oppgaver, sier Unwin.
Hva skjer med jobben min? tenker de fremmøtte.
Toppsjefen beroliger med at nedturen på børsen og dot-com døden neppe vil påvirke konsulentene i nevneverdig grad.
- Dette er en velkjent two-step-tango. Første trinn er at bedriftene kutter alle ikke absolutt nødvendige kostnader som konsulenthjelp. Men siden tre fjerdedeler av budsjettene er bundet opp til daglig drift, er sparepotensialet begrenset. Før eller siden vil bedriftene ha behov for konsulenter til å forberede fremtiden og unngå at man går glipp av lønnsomme forretningsidéer. I USA har dette allerede skjedd, sier Unwin som forventer samme utvikling i Europa.
Konsulenter vil det alltid være bruk for, mener sjefskonsulenten, som definerer en suksessfull konsulent på denne måten:
- Less is more. Å samle og formulere kompliserte tanker på to linjer, er det denne bransjen handler om, sier Unwin.
Etter noen raske spørsmål fra salen, er det overrekking av den obligatoriske lusekoften og en liten omvisning. Ikke minst gjelder det å finne en ledig PC og få lest fersk e-post. Men selv kremen av it-konsulenter sliter med påloggingen. Noe forsinket settes kursen mot Gardermoen. Økonomisk Rapport får audiens hos Unwin i baksetet.
Selv begynte Unwin karrieren som sjokoladesmaker i 1963. I en tid da man hadde tid til å nyte ettersmaken. Det har man ikke lenger.
- Den største endringen siden den gang, er at alt går fortere nå. Det som tok 4 år i 1963, tok ni måneder i fjor. Nå tar det ni uker. Visjonen er ni dager, og da trengs det konsulenter, sier Unwin som har avsatt en time til sitt norgesbesøk.
PSYKOLOGI ER PENGER
- Psykologi er avgjørende. Jeg kommer rett fra USA. Der er sportssendinger på fjernsynet erstattet av reportasjer fra børs og finansmiljøet med fjernsynsskjermer over alt. Og det er klart at massepsykologi påvirker utviklingen både for enkeltaksjer og hele samfunnsøkonomien, mener Unwin som siste året har opplevd et verdifall på over 40 prosent for aksjene i Cap Gemini Ernest&Young.
- Markedet straffer alle, selv om vi leverer de varene og resultatene vi hele tiden har lovet, sier Unwin.
- Fortsetter folk og bedrifter å være negative, slik at de lukker lommebøkene, kan det føre til nedgangstider, mener Unwin.
Han er likevel optimist.
- Når vi klarte å fusjonere et fransk og et amerikansk selskap, og øke omsetningen med 74 prosent, gjelder det å se mulighetene, sier mannen som tror teknologien vil fusjonere hele verden raskere enn vi tror.
EN KLODE - EN VERDEN
- Det nasjonale blir underordnet. Det er likevel slik at teknologi og økonomi ikke fungerer, hvis det ikke tilpasses menneskene og kulturen. Vi brukte ni måneder på å vurdere de ulike kulturene før fusjonen. Målet var å finne samarbeidsformer som utnytter ulikheter som et konkurransefortrinn på begge sider av Atlanterhavet. Talent og tilpasningsevne blir det viktigste, mener Unwin.
Planer for fremtiden er han forsiktig med.
- Jeg har ingen femårsplaner. Det gjelder å være åpen for endringer og tilpasse seg lynraskt, sier Unwin. Som konsulenter flest har han et rikholdig lager av akronymer. På tretti minutter har han vært innom ERP, CRM og HTML. Han har likevel et favoritt akronym.
- XLM er the next big thing. Utbredelsen av XML, som er et nytt programmeringsspråk for utveksling av data over Internett, gjør at informasjon kan defineres og utnyttes på en helt annen måte enn hittil. Dette kommer til å bety like mye som utbredelsen av selve Internett, spår Unwin.
I øyeblikket satses det tungt på XML i konsulentbransjen.
- Tusenvis av våre ansatte er under opplæring for å mestre denne teknologien. Den teknologiske utviklingen går så raskt at det er vanskelig å henge med, sier Unwin.
Raske endringer skaper usikkerhet. Hos Unwin er det lite trøst å hente.
- Raske endringer og usikkerhet er noe vi må lære oss å leve med. Det eneste sikre er raske endringer, er avskjedshilsen fra toppen i et av verdens største konsulentselskaper. Om han når flyet til Paris er derimot ikke sikkert.