Business angels viktigst

Publisert: 12. oktober 2009 kl 13.43
Oppdatert: 19. oktober 2009 kl 10.40

Han mener at business angels, til tross for betydningen for nyskapingen, i stor grad vært oversett av de som utformer innovasjonspolitikken her hjemme.

Storbritannia er ledende i Europa når det gjelder tidlig fase finansiering. Nylig foretok den Britiske Business Angel Foreningen i samarbeid med NESTA et av de største forskningsprosjekter som er foretatt i Europa om business angels. Ikke minst på bakgrunn av dagens kapitaltørke i tidlig fase burde undersøkelsen være av spesiell interesse. 158 investorer med investeringer på totalt 134 millioner pund i 1.080 bedrifter ble undersøkt.

- Undersøkelsen bekrefter betydningen av business angels i tidlig fase-finansiering, sier han.

Tørker inn

Det er ofte de uformelle private investorer som bidrar med den første eksterne risiko kapital.

- Etter at gründeren eller gründerteamet har identifisert en forretningsmulighet og har brukt opp egne midler henvender de seg til disse frø kapitalistene for risikokapital. Uten englene ville mange nyetablerte bedrifter ganske enkelt tørke inn.

Å investere i tidlig fase-bedrifter er krevende. I startfasen til et nytt vågestykke er det store muligheter for å mislykkes.

Saken fortsetter under annonsen

- Forretningsmodellen, kunderelasjoner, nøkkelmedarbeidere, ja til og med produktet kan måtte endres vesentlig. Med slik usikkerhet og risiko gjør business angels vesentlige kapitalbidrag med det håp at de kan bidra til spennende nye bedrifter, som på sikt kan gi økonomisk vekst, samtidig som de gir investorene en tilfredsstillende avkastning, legger han til.

Mest tap

Ifølge undersøkelsen er det stor risiko i forbindelse med slike investeringer. Hele 56 prosent av investeringene ender med at investor taper sine penger. På den annen side genererte ni prosent av investeringene mer enn ti ganger det investerte beløp. Disse representerte nesten 80 prosent av den samlede avkastning.

Over halvparten av investeringene var i tidlig fase.

- Englene som selv har entreprenørskapserfaring gjør det bedre enn de som ikke har slik erfaring. De som hadde bransjeerfaring gjorde det også bedre. De som foretok i hvert fall litt (20 timer) «due dilligence» likeså, sier han.

Skatteinsentiver var av betydning. 80 prosent av de private investorene hadde benyttet seg av «the Enterprise Investment Scheme» minst en gang. 57 prosent av de totale investeringer falt inn under ordningen. I følge investorene hadde ikke 24 prosent av investeringene funnet sted uten skatteinsentiver. I gjennomsnitt tok det tre år før en investering var mislykket og det tok seks år før man var over kneika. Det gjennomsnittlige investeringsbeløp var 42.000 pund. De fleste business angels foretrekker å investere i nærheten av der de bor.

- Øk skatteincentivet

Saken fortsetter under annonsen

Falck mener at business angels er den viktigste finansieringskilde for nyetablerte vekstbedrifter, inkludert knoppskyting fra universitetene. De tar ofte betydelig oppstart og utviklingsrisiko før venture fondene finner det riktig å investere.

- Englene bidrar med en helt vital kick-start av nye innovative bedrifter både når det gjelder kapital og ferdigheter i bedriftsbygging, sier Falck.

Forskerne påpeker at det er av stor betydning at flere potensielle business angels investerer. Spesielt i dagens situasjon er det behov for å få dyrket fram morgendagens vekstbedrifter.

- Dette vil også sikre en strøm av innovative bedrifter som venture fondene på et senere stadium kan investere i etter hvert som nyetablereren trenger ytterliggere kapital, understreker han.

Med dagens «Enterprise Investment Scheme» får kompetente private investorer, som investerer i mindre bedrifter, 20 prosent skattelette for investeringer opp til en million kroner årlig. Det forutsettes at investoren eier aksjen i minimum tre år. Forskerne foreslår å øke satsen til 30 prosent for investeringer i tidlig fase med begrunnelse den høye risiko. Forskerne foreslår også en kampanje i den hensikt å få flere engler på banen.

- Etablering av nye vekstbedrifter gir arbeidsplasser. Nettopp dagens økonomiske situasjon krever at vi legger forholdene til rette for de ufødte bedriftene vi skal leve av i fremtiden, sier Rasmus Falck.