Harald Magnus Andreassen. Foto: First Securities

Bankkrisen sprer seg

Publisert: 18. mars 2008 kl 10.13
Oppdatert: 22. mars 2008 kl 21.53

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror islendingene snart kan oppleve samme finansielle mareritt som USA. - Kommer det ikke en real opptur snart går dette skikkelig ille, sier han til Aftenposten.

Krise i USA

- De er mange ganger verre enn USA. Det er i praksis umulig å overleve. På grunn av høye lån må de nå selge unna de gode verdiene på et sterkt prispresset marked, og blir sittende igjen med søppelet. Dessuten er kravet om sikkerhet for å låne nå så høyt at lånerenten tar av. Dermed vil ingen låne penger av bankene heller, sier Harald Magnus Andreassen.

Island neste?

Andreassen at det er store sjanser for at de islandske bankene kan komme enda dårligere ut enn de amerikanske.
Islendingene har ført en unormalt aggressiv politikk for å ekspandere internasjonalt. De har satset på langsiktige investeringer, med kortsiktig gjeld. Dette gjør dem, ifølge Andreassen, ekstremt eksponert for problemene i finansmarkedet.
Han tror Islands økonomi snart kan våkne opp til tidenes bakrus, etter en fest uten sidestykke.

- Bare tull

Mandag sa USAs finansminister Henry Paulson at sentralbankens finansieringsgaranti er et engangstilfelle.
- Det må han si, men det er bare tull. Realiteten er at de må redde de bankene som reddes må, sier Andreassen.
- Et brannsalg av obligasjonene ville presset prisene så mye ned at bankvesenet ville raknet. Sentralbanken gjør dette for å bremse tsunamien av tap som skjer akkurat nå, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Nye kriserykter

I går gikk ryktene om en ny kollaps i amerikansk bankverden. Storbanken Lehman Brothers raste over 40 prosent på New York-børsen, og verdien av selskapet er mer enn halvert på to dager.
- Den amerikanske økonomien kan sammenlignes med et skip som tar inn vann. Amerikanerne løper febrilsk rundt og tetter, men hver krise nå lager nye og større hull, sier Andreassen til Aftenposten, ifølge NA24.