Nedgangstiden er over
Det sier både Nordea og Statistisk sentralbyrå (SSB), som har lagt fram hvert sitt syn på hvordan det vil gå med norsk økonomi.
Begge konkluderer med at nedgangen er over, selv om farer fremdeles truer.
SSB fastslår at norsk økonomi (BNP) vokste i andre kvartal i år (0,3 prosent), og byrået antar at veksten vil fortsette. Begrepet konjunkturoppgang vil byrået imidlertid reservere for den veksten de ser i 2011.
Mye positivt
Nordeas økonomer ser mange positive trekk i økonomien, blant annet at bruttonasjonalproduktet igjen stiger i de store europeiske landene. På den positive siden regner de også USA, der nedgangen ble mindre enn ventet, og Kina, der det går veldig fort framover.
Stimulansene i offentlig sektor og rentekuttene får mye av æren for at det går bedre enn fryktet, både av Nordea og SSB.
Industrien
I Norge har fallet i arbeidsledigheten stoppet opp eller avtatt kraftig. Nordea mener at norsk industri henter seg fortere inn enn de har ventet.
Industrien og byggebransjen er imidlertid fortsatt problembarna. På grunn av problemene der, tror Nordea at vi fortsatt vil se en (liten) økning i arbeidsledigheten utover høsten. Også SSB mener at ledigheten vil øke.
Norsk industri er mindre rammet enn industrien i andre land fordi Norge har en spesiell industristruktur, mener de i Nordea.
SSB peker på at finanskrisen senket kroneverdien, og at eksportbedriftene hadde stor nytte av dette. Byrået mener imidlertid at kronen kommer til å styrke seg igjen, men at vi vil få en høyere lønnsvekst enn konkurrentlandene fordi norsk økonomi samlet sett klarer seg klart bedre enn våre handelspartnere. Denne svekkede konkurranseevnen vil etter byråets mening motvirke bedringen i de internasjonale markedene.
Selv om nedgangen også har stoppet opp hos våre handelspartnere, regner SSB med at veksten internasjonalt vil holde seg svak en god stund framover. Til tross for vekst i tradisjonell vareeksport framover, antar byrået at eksportvolumet i 2012 bare så vidt vil overstige nivået i 2008.
Mer positivt
Forbrukerbarometeret til analysebyrået MakroSikts, som måler folks optimisme når det gjelder landets og egen økonomi viser at optimismen har økt sterkt i det siste. Folk tror på bedre tider.
OECD mener at den globale krisen går mot slutten, og venter vekst i tredje kvartal.
PMI-indeksene, som måler innkjøpsprognoser og innkjøpssjefenes forventninger, indikerer vekst både i eurosonen og Storbritannia. Litt malurt i begeret får vi fra den norske PMI-indeksen, som Fokus Bank utarbeider. Den viser pessimisme.
Norges Bank
Norges Bank er også på banen med viktige tall. Bankens forventningsundersøkelse for tredje kvartal viser at næringslivslederne tror på bedret lønnsomhet i egen bedrift og vekst i sysselsettingen 35 prosent av bedriftslederne tror lønnsomheten går opp de neste 12 månedene, mens 23,5 prosent tror på en svekkelse.
Faren
Den neste store faren er bivirkningene av den medisinen myndighetene ga økonomien for å bedre tilstanden, nemlig kunstig lave renter og en flom av nye penger.
Dette har svekket statsfinansene, og det gir en overhengende fare for overoppheting av økonomien, med de problemer det fører med seg. Det blir en like vanskelig balansegang å stramme inn som det var å gjøre det motsatte. Dette påpeker mange økonomer, blant dem Nordeas samfunnsøkonomer.