Moodys trøster Schjøtten
Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen gjorde sitt beste for å forklare det norske folk hvorfor vi ikke kan bruke mer av oljepengene våre på å løse dagens utfordringer. Sjelden har en sittende finansminister snakket for døvere ører. Og det sier ikke lite
Velgerne ga Arbeiderpartiet en omgang juling som går rett inn i historiebøkene, og fører til både selvransakelse og jakt på syndebukker. Så får det være en trøst for Schjøtten på sin vei ut av finansministerstolen at norsk økonomi får ros fra det internasjonale ratingbyrået Moodys senioranalytikere.
Økonomisk Rapport ville vite om terrorangrepet på USA og amerikanernes mulige svar på terroren kunne få negative konsekvenser for vurderingen av norske statspapirer i de internasjonale finansmarkedene.
«Nei, ingen direkte og umiddelbar innvirkning», svarer vice president og senioranalytiker Alexander Kockerbeck ved Moodys Frankfurt-kontor.
Norge beholder sin topprating Aaa (og utsiktene karakteriseres som stabile) på langsiktige statsobligasjoner. Skulle verdensøkonomien bremse samtidig som usikkerheten vokser, kan Norge risikere lavere oljeinntekter, mindre skatteinntekter og økte offentlige utgifter. Men norsk økonomi er sterk nok til å kunne fordøye virkningene av et eksternt sjokk. Og effekten av sjokket vil være av temporær karakter, tror Moodys senioranalytikere.
Kockerbeck deler samtidig ut honnør til norske politikere, som har kanalisert brorparten av nasjonens oljeinntekter til Petroleumsfondet. Fondet bidrar til å gjøre norsk fastlandsøkonomi mindre sårbar overfor svingninger i oljepriser, og bidrar også til å skape andre inntektskilder som kan kompensere for bortfall av inntekter fra olje- og gasseksport. Moodys ser også på Petroleumsfondet som en støtpute i forhold til det presset i økonomien som en aldrende befolkning skaper.