Minst for pengene i Oslo

Publisert: 27. juni 2002 kl 14.05
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Oslo er verdens dyreste by å bo i. Kun Tokyo danker ut Oslo, viser en undersøkelse utført av den sveitsiske storbanken UBS.

Undersøkelsen viser hva det koster å kjøpe en handlekurv, bestående av typiske varer en europeisk familie trenger, i ulike land. Dessverre er norske lønninger dårlig tilpasset de høye prisene. Lønningene for lærere, ingeniører og industriarbeidere i USA, ligger cirka femti prosent høyere enn i Oslo. Når undersøkelsen kompenserer for kjøpekraft, raser Oslo nedover listene. En Oslo-borger har en tredjedel mindre å rutte med enn en som bor i Zürich eller Los Angeles. Innbyggere i byer som Berlin, Amsterdam, Zürich, New York og København, har 15-30 prosent mer å rutte med enn en Oslo-borger. Prisene for offentlig transport og taxi i Oslo er ligger også i verdenstoppen. Og blir man lei av å vente på dyre busser og tog som aldri kommer, er det bare å forberede seg på at bilprisene i Norge er helt i verdenstoppen.

Lyspunktet for blakke Oslo-borgere er at antallet arbeidstimer per år ligger midt på treet. Dermed bør det være mulig å forbedre økonomien gjennom overtid eller en skikkelig harry-tur til Sverige. De skyhøye boligprisene i Oslo ligger også midt på treet når man sammenligner med storbyer i Europa og USA.

Saken fortsetter under annonsen