Mindre skjemavelde

Publisert: 21. mai 2003 kl 10.59
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- Små og mellomstore bedrifter vil ha spesielt glede av dette, sier prosjektleder Svein Olsen fra Accenture. Innrapporteringen skal skje på Internett for dem som vil. Alt skal fås på et sted og med ett passord."Alt" er i denne sammenheng 83 av over 700 skjemaer, men disse 83 står for 60 prosent av den tiden bedriftsansatte bruker på å fylle ut skjemaer til det offentlige. Brukerne får listet opp de skjemaene de har behov for.

De elektroniske skjemaene skal i størst mulig grad være forhåndsutfylt fra det offentlige. Bedriften skal ikke behøve å fylle ut samme opplysning mer enn en gang, selv om opplysningen skal være med på flere skjemaer. I nær fremtid skal det også være mulig å få skjemaene automatisk fylt ut fra bedriftens eget datasystem.

Men alt er ikke fryd og gammen. Da Olsen presenterte opplegget på et møterom i NHO, påpekte bedriftsleder Arnt Hals fra Baker Hansen at det tar like lang tid å fylle ut et skjema på skjermen som på papir. Selv om data automatisk blir overført fra et utfylt skjema til et annet som skal fylles ut, hadde det ideelle vært at man ikke tenkte "skjemaer", men "opplysninger". I stedet for at samme opplysning skal stå på tre ulike skjemaer, burde bedriften bare legge den inn én gang, så kunne systemet selv fordele opplysningene elektronisk til de skjemaer ulike etater måtte ha behov for. Statssekretær Helle Hammer nikket til forslaget, men måtte innrømme at akkurat det ligger langt frem. Du finner mer på www.altinn.no. Har du forslag til mer forenkling, ring NHO eller NHH, som er med i prosjektet.

Saken fortsetter under annonsen